Oldal kiválasztása

Mixerbeton kiszállítás – mitől függ, hogy miben szállítják?

Többször szóba került már annak kérdése, hogy hogyan tud eljutni a megrendelt beton az építési helyszínre, illetve konkrét rendeltetési helyére. Arról is írtunk már, hogy a beton fajtája és az építési terület adottságai is meghatározó lehet a szállítás módjának kiválasztásánál.

De mi a helyzet konkrétan a mixerbeton szállításával? Ugyanis szerencsére mára egyre inkább ez a legelterjedtebb betonfajta, amit már a legtöbb lakossági házépítésnél is használnak. De kezdjük mindjárt az elején: mi is tulajdonképpen az a „mixerbeton”, és mire jó? Ha ezekre választ találunk, akkor azt is könnyen megérthetjük, mitől függ az, hogy hogyan, miben kell kiszállítani.

Mixerbeton szállítás – az üzemileg gyártott betonról

A mixerbeton – vagy más néven transzportbeton – elnevezés egy speciális, előre kikevert betonfajtára utal, melyet erre szakosodott üzemekben állítanak elő.

Ez a betonfajta több szempontból is előnyös. Többek között azért, mert ki lehet választani az adott építkezésre legmegfelelőbbet, és a minőségük is garantált, a szigorú előírások miatt.

Amit még érdemes tudni, hogy az egyes betonfajtákat egyezményes kódokkal jelölik. A mindenféle szám- és betűkombinációk egyike (F betű plusz egy szám, pl. F1) pedig az adott beton állagát határozza meg. A kiszállítása szempontjából pedig számunkra ez lehet a legfontosabb információ.

Mixerbeton szállítás – a beton állaga a meghatározó

A betonjelölésben tehát az F betű és utána következő szám a beton konzisztenciáját adja meg. Ez azt jelenti, hogy mennyire folyós, képlékeny az állaga. Korábban ehelyett a jelölés helyett konkrét elnevezéseket használtak a szakmában. Lássuk tehát, melyik jelölés melyik állaghoz passzol a régi elnevezések szerint.

  • F1 (régen FN, azaz „földnedves”): a legkevésbé folyékony beton
  • F2 (régen KK, azaz „kissé képlékeny”): már kissé folyósabb beton
  • F3 (régen K, azaz „képlékeny”): már határozottan folyós halmazállapotú beton
  • a továbbiak: F4, F5, F6 (régen „folyós”) már kifejezetten folyékonyak, ezek már az úgynevezett önterülő betonfajták

A beton halmazállapotát az előállítástól a kiszállításon át, egészen a célhelyre jutásig az eredeti állagában kell tartani. Ezért nem mindegy, miben kerül kiszállításra.

Mixerbeton szállítás, Beton - Dimenzió

Mixerbeton szállítás, Beton – Dimenzió

Mixerbeton szállítás – melyiket mivel szállítják?

A beton kiszállítása különféle gépjárművekkel történhet:

  • billenőaplatós teherautóval:

Ez a legegyszerűbb szállítási mód, azonban ezek a szállítóautók azonban leginkább csak a földnedves, F1 betonok kiszállítására alkalmasak.

  • mixerkocsival:

Ezek a járművek az F2 és F3-as jelölésű, azaz a kissé képlékeny és képlékeny konzisztenciájú betonok kiszállítására alkalmasak. Nagy előnyük, hogy szállítás közben a betont a konténerben a megfelelő állagban tudják megőrizni.

Ez a jármű a mixerkocsi és a betonpumpa ötvözete. Segítségével nehezen megközelítő helyekre is könnyen le tudjuk teríteni a megrendelt mixerbetont.

Minőségi betonalapanyagot keres? Válasszon mixerbetonjaink közül, és nemcsak a minőség garantált, de gépparkunk segítségével ki is szállítjuk önnek!