Oldal kiválasztása

Pumix méretek

A betonozás egy rendkívül összetett munkafolyamat, melynek során nemcsak szakképzettségre, betonozással kapcsolatos ismeretekre van szükség, hanem speciális eszközökre is például a pumix méretek ismeretére.

Az előre gyártott transzportbeton egy mesterségesen kifejlesztett építőanyag, ami nem mindegy, hogy milyen minőségű. Az sem mindegy, milyen állaga van. Ugyanis csak akkor lehet tartós, időtálló eredményt elérni, ha bedolgozáskor nem túl folyékony, de nem is túl kemény. Ezért arra is oda kell figyelni, hogyan kezeljük az építkezés során. Ennek egyik kulcsfontosságú része a képlékeny mixer beton megfelelő módon történő kiszállítása a célhelyszínre.

Ebben lehet segítségünkre több más szállítóeszköz mellett a többfunkciós pumix. Ennek legnagyobb előnye, hogy egyszerre tartja kellően képlékenyen a betont, és teszi lehetővé azt, hogy a betonozandó felületre kerüljön. A két feladat ötvözése viszont azt eredményezi, hogy a pumix méretei kisebbek, mint egy olyan eszközé, ami csak pumpálni tud.

 

Pumix méretek – mi is az a pumix?

A mixerbeton kiszállítására alkalmazott szállítóeszközök legfontosabb tulajdonsága az, hogy a szükséges betonmennyiséget a helyszínre szállítják, az megfelelő állagú maradjon. Erre fejlesztették ki az úgynevezett mixerkocsit.

De ez még nem elég, hiszen a szállítóból valahogyan ki kell varázsolni belőle a betont, ahol betonozni szeretnénk. Ha a mixerautó oda tud állni, ahova a betont ki kell teríteni, akkor ezt kézi munkaerővel is megoldhatjuk. Ám így mindenképpen jóval hosszadalmasabb lesz a munka. Gyorsabban és egyszerűbben megoldható viszont, ha egy másik speciális eszköz segítségével oldjuk meg. Ez a speciális jármű a betonpumpa, ami kiszivattyúzza a betont. Mozgatható gémjével pedig a szükséges helyre tudjuk pozícionálni a kiterítését.

Legtöbb esetben tehát a szállításhoz és a terítéshez legalább két eszközre van szükségünk – hacsak nem használunk pumixot. Ez a különleges betonszállító jármű ugyanis mindkét munkafázist képes elvégezni. Méghozzá úgy, hogy a kocsin található egy mixertartály, ami kiszállításkor is megőrzi a beton kellő képlékenységét, és egy betonpumpa is.

Pumix méretek-Mixerbeton, Beton - Dimenzió

Pumix méretek – azaz a gémhossz mérete

A betonpumpa méretét – és így ennek speciálisabb változatának, a pumixnak a méretét is – a távirányítható gémjének hossza alapján adják meg. Ez lehet 20 métertől akár 44 méter hosszú méretű is.

A pumixnak viszont, mivel az nemcsak pumpál, hanem szállít is, ennél korlátozottabbak a gémméretei: leggyakrabban 24 vagy 28 méteres lehet.

Abban tehát, hogy meghatározzuk, mixerkocsival és betonpumpával oldjuk meg a szállítást és terítést vagy elég a pumix, szakember tud segíteni. Kérdezzen minket bátran, állunk rendelkezésére elérhetőségeinken!