Oldal kiválasztása

Sávalap készítése mixerbetonból

Egy családi ház alapjának elkészítése meglehetősen összetett: számos lépésből, fázisból áll: kezdve a tervezéstől egészen a mixerbeton utókezeléséig.

Ennek egyik igencsak fontos része a sávalap készítése. Bár első ránézésre korántsem tűnik valami bonyolult feladatnak – sőt, inkább egy meglehetősen egyhangú tevékenységnek tűnhet a beton sávalap készítése

Ettől függetlenül valójában a sávalap készítése mixerbetonból nagyon is komoly hozzáértést, odafigyelést igényelhet. Elvégre a sávalap a házunk alapja, ez tart minden falat, szintet, födémet,…

Márpedig a ház akkor lesz kellőképpen stabil és időtálló, ha kellőképpen stabil, időtálló sávalapon nyugszik. Már csak az a kérdés: mi kell ahhoz, hogy a házunk sávalapja úgy készüljön el, hogy ezeknek az elvárásoknak megfeleljen?

Sávalap készítés

Lábazat készítése betonból

Sávalap készítés: milyen az ideális sávalap?

A sávalapot úgy kell elképzelnünk, mint egy vonalszerű betonöntvényt pontosan a házunk tartó- és válaszfalai alatt.

A mixerbeton-sávalap készítéséhez először is a ház helyén megássák a gödröket. Ezekbe töltik bele majd a betont, és állítják bele a betont erősítő betonvasakat. Az így elkészült, megszilárdult vasbeton sávalapra fognak aztán kerülni a falak.

A sávalap családi háznál általában mintegy 60 centiméter széles, és 80-100 centiméter mély (a fagyhatár miatt 80 cm a minimum). A sávalap hosszúságát pedig a falak hosszúsága adja meg.

Sávalap készítése: mitől függ, hogy kellően időtálló lesz-e?

Mint minden munka eredményét, a sávalap készítésének minőségét is alapvetően két tényező fogja meghatározni:

De mit jelent ez a sávalap készítése esetében? Nézzük egyesével a válaszokat.

Betonkoszorú készítése mixerbetonból

 

Sávalap készítése: minőségi alapanyagok használata

Milyen alapanyagok szükségesek egy sávalap készítéséhez? Alapvetően egy sávalap két fő összetevőből áll:

Milyen legyen a sávalapba készülő mixerbeton? Az ajánlott mixerbeton minőség családi házas sávalapoknál általában C12/15 vagy C16/20 típusú, földnedves vagy kissé képlékeny mixerbeton.

Milyen legyen a sávalapba kerülő betonvas? Először is, egy érdekesség: nem az a fontos, hogy a vasalat rozsdás-e vagy sem. Ehelyett inkább a betonvasak átmérője lényeges: családi házak sávalap készítésénél leggyakrabban 8/10/12/16 milliméteres átmérőjű vasakat használnak.

Sávalap készítés: szakszerű munkavégzés

A sávalap készítése mixerbetonból akkor történik szakszerűen, ha minden egyes fázist olyan szakemberre bízzuk, aki valóban ért hozzá. Mindegy, hogy a tervezésről, mixerbeton rendelésről, annak kiszállításáról, bedolgozásáról, zsaluzásról, vasalásról, utómunkálatokról van szó – mindegyiknél ez a lényeg. Ha van olyan szakértő, amelyik több fázishoz is kellő szakértelemmel bír, akkor az egyszerűsítheti a munkákat. De ha ezen múlik, inkább keressük meg mindegyikre a legalkalmasabbat.

Beton-Dimenzió Kft.: tökéletes mixerbeton kényes betonozási munkálatokhoz: sávalap készítéséhez különösen érdemes minket választani. Hívjon minket, vagy kérjen ajánlatot!