Oldal kiválasztása

Szoba betonozásának rétegrendje

+1 fontos jótanács

A mai házak, modern otthonok esetében elképzelhetetlen, hogy úgy készüljenek, hogy a szobák a járófelület alatt nincsenek kibetonozva. Ám régen csak simán a földre vagy esetleg homokalapra helyezték a padlókat. Ennek általában az az eredménye, hogy bizonyos idő után a járófelület minősége romlani kezd, például a padló elkorhad, felpúposodik.

Ilyenkor bizony a szoba meglévő járófelületét vissza kell szedni, és a szobát ki kell betonozni a megfelelő rétegrend szerint.

A szoba betonozásának rétegrendje attól függ, milyen ház, milyen szobája

Ha magunknak építettjük a házunkat vagy olyanba költözünk, amelyik nemrég épült, bizonyára egy külön szoba betonozására nem lesz szükség. Ezekben az esetekben ugyanis a kialakított helyiségek járófelülete – azaz a legfelső burkolata – alatt már ott van a szükséges betonalap. Ezt a réteget nevezik aljzatbetonnak. Ám olyan épületeknél, amelyek régen készültek, a járórész alatt még nem volt szokás betonozni, hanem azt közvetlenül a földre/homokágyra helyezték.

Ha stabil, időtálló járófelületet szeretnénk, gondosan meg kell tervezni, hogy milyen, mennyi réteget szükséges a legfelső réteg alá tenni. Nem mindegy az sem, hogy mi lesz a szoba későbbi funkciója: konyha, háló lesz belőle, vagy esetleg garázsként szeretnénk használni.

Az pedig, hogy milyen helység lesz a szobából, azt is meghatározza, hogy hova, milyen bútor/háztartási gép fog később kerülni. Ez azért fontos, mert a szobabetonozás rétegrendjének kialakítása során bele kell kalkulálni, hogy hol lesz például a hűtő vagy radiátor.

A fentiek miatt tehát minden családi ház építése, illetve szoba betonozása során külön tervet kell készíteni a járófelület alatti rétegrendről. Erre külön szakembereket szoktak alkalmazni.

Szoba betonozásának rétegrendje

A szoba betonozásának rétegrendje: a fő rétegek

Általánosságban elmondható, hogy egy szoba betonozása a következő rétegrendből épül fel:

  • 1. réteg beton: szerelőbeton

Ez a betonréteg közvetlenül a lábazati feltöltésre kerül, és gyakorlatilag ezzel zárul az alapozás folyamata. A szerelőbeton fő feladata egy családi ház esetében, hogy a különböző aljzati terhelések elosztásában segítsen.

  • szigetelés, szerelvényekkel

Amennyiben a szoba fűtése padlófűtéssel lesz megoldva, vagy konyhaként fog funkcionálni, az első betonréteget követően fektetik le a szükséges csöveket. Erre kerül a vízszigetelő réteg, ami lehet bitumenes és/vagy hungarocelltáblák. Adott esetben erre még párazáró fóliaréteg is kerülhet.

Szoba betonozásának rétegrendje

Szoba betonozásának rétegrendje

  • 2. betonréteg: aljzatbeton

Az aljzatbeton a szoba azon rétege, amire már közvetlenül a járófelület kerül. Ez a réteg szinte már láthatónak számít az építőiparban, ezért különösen fontos, hogy körültekintő gondossággal készüljön el.

És végül egy fontos tanács:

Meglévő ház egyik szobájának betonozásakor a rétegrend kialakítása úgy történjen, hogy a végeredmény nem lehet magasabb a többi szobáénál.

Szoba betonozásának rétegrendje

Régi és új szobák betonozása szakértőktől: betonozz.hu. Hívjon bizalommal!