Oldal kiválasztása

Térkő beton keverési arány

A legnagyobb különbség a víz mennyisége – és amiért ez fontos

Betont gyakran szoktak keverni házilag. Főleg kisebb munkákra, javításokra, mert a komolyabb szerkezetekhez már az üzemben gyártott, garantált minőségű transzportbeton a megoldás.

A betont tehát házilag is ki lehet keverni, aminek megvan a maga keverési aránya. Ez vajon azt jelenti, hogy az ugyancsak betonból készült térkövet is elkészíthetjük házilag? Ha igen, akkor vajon mi lehet a térkőbeton keverési arány?

A válasz az első kérdésre: igen, elkészíthetjük házilag a térkőbetont – csak kérdés: biztos jó megoldás? A térkőbeton keverési aránya pedig egy nagyon fontos dologban eltér az öntött beton burkolat keverési arányától.

Térkő beton keverési arány

Térkő betonozása

A házilag elkészített térkőbeton javasolt keverési aránya

A térkőbeton két fő részből áll:

 • egy alaprétegből,
 • egy felső kopórétegből, ami a finomszemcsés járófelület.

Az alapréteg térkőbetonjának összetevői és keverési aránya:

 • 0-4-es kétszer rostált homok: maximum 4 milliméteres kavicsszemeket tartalmazzon
 • 4-8 vagy 2-6 milliméteres osztályozott kavics/zúzott kő
 • cement
 • víz

A kopóréteg térkőbetonjának összetevői és keverési aránya:

 • 0-4-es kétszer rostált homok
 • 2 milliméteres osztályozott kavics
 • cement
 • víz
 • + pigmentet tartalmazó porfesték, színes térkőhöz
Térkő beton recept

Térkő betonozás

Miben más a térkő beton keverési arány az öntött betonétól?

Az öntött beton alapanyag a térkőbetonnal szemben 0-16-os sóderből: maximum 16 milliméteres kavicsszemekből készül.

Az egyéb összetevőknél azonban van egy nagyon fontos különbség a térkőbeton és az öntött beton keverési arányaiban: a vízmennyiség.

Az öntött betonnál ugyanis fontos ügyelni arra, hogy a beton mindig elég vizes legyen. Ezzel szemben a térkőbeton keverésekor vízből csak a legminimálisabb mennyiséget szükséges hozzáadni, hogy még éppen földnedves maradjon.

Miért ilyen fontos a víz mennyisége a térkőbeton keverési arányánál?

A térkőbeton keverési arányánál a víz fogja meghatározni annak végszilárdságát

A beton térburkoló köveknél alapvető követelmény, előírás az, hogy az fagyálló, kopásálló és nagy szilárdságú legyen. Ez logikus is, hiszen ezek általában kültériek és járnak rajta, akár emberek, de még az is előfordulhat, hogy járművek is.

A térkőbeton keverési arányánál a víz pontosan emiatt meghatározó, mivel minél kevesebb vizet adunk hozzá, annál szilárdabb lesz. A kellő szilárdság miatt alkalmaznak speciális gépeket hozzá, így például sima keverő helyett kényszerkeverőt, hogy homogénebb legyen. A térkőbetont ráadásul préselni és tömöríteni kell, mert emiatt válik teljesen hézagmentessé belső szerkezete. Ami a fagyállóság kulcsa, mivel így nem tud benne szivárogni a víz, ami szétrepeszthetné.

A térkőbeton keverési aránya tehát különös hozzáértést és speciális gépeket igényel. Ezért nem biztos, hogy jobban járunk, vagy olcsóbban jövünk ki, ha házilag állítjuk elő.

A tökéletesen szilárd és fagyálló öntött betonburkolat titka: betonozz.hu.