Oldal kiválasztása

Szerencsére hazánkban is egyre fejlettebb technikákkal és anyagokkal dolgoznak már az építkezés terén is. A betonozás során az első kérdés, amit el kell dönteni: készbetont használjunk vagy helyileg kikevertet? Melyek a transzportbeton (mixer beton) előnyei?

A modern hozzáállás egyre inkább azt diktálja, hogy a transzportbetont válasszuk. Bár még néhány esetben van létjogosultsága a házilag készített betonnak, de egyre csökken, idővel talán teljesen el is fog múlni. Nézzük meg egy kicsit részletesebben, mi az oka a transzportbeton egyre szélesebb körű elterjedésének.

Transzportbeton – mi is az tulajdonképpen?

A transzportbeton egy speciális betonfajta, melyet még mixerbetonként is emlegetnek. Ez egy olyan betonkeverék, ami:

 • üzemileg előállítva készül;
 • készre kevert állapotban érkezik meg a vevőhöz;
 • egy speciális szállítóeszközben (betonmixer, mixerkocsi) szállítva.

A transzportbeton meghatározásában általában külön ki szokták emelni, hogy mi a legfontosabb előnye. Ez pedig nem más, mint hogy egyenletes és homogén szerkezetű, mivel pontos az anyagösszetétele. Köszönhető mindez annak, hogy a transzportbetont előállító üzemeknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük a gyártás során. Mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy hitelesített mérlegekkel és mérőberendezésekkel, vegyszeradagolókkal dolgoznak, és hozzáértő, megfelelő szakképzettséggel rendelkező mérnökök vezetik és ellenőrzik a gyártási folyamatokat.

Sokan ezek alapján úgy gondolhatják, hogy ez egyúttal azt is jelenti, a transzportbeton jóval drágább, mint ha házilag készítik el. Ráadásul bonyolultabbnak is tűnhet, hiszen speciális, nagy szállítóeszközök, munkagépek (lehetnek) szükségesek hozzá, szemben a helyben egy keverőgép segítségével előállított betonnal. Ám ha alaposabban megvizsgáljuk, könnyen kiderülhet, hogy összességében mégiscsak jobban járunk a transzportbeton megrendelésével.

Transzportbeton - Mixerbeton, Beton - Dimenzió

Transzportbeton-házibeton – melyiket válasszuk?

Vessük össze a házibeton és a transzportbeton használatának előnyeit.

 1. Házibeton előnyei

 • Bármikor végezhetjük, szemben a transzportbetonnal, amit viszont előre tervezetten kell megrendelni.
 • Kevesebb nagy és bonyolult szállítóeszközt/munkagépet igényel.
 • Az alapanyagoknak kisebb a költsége, mint a kész transzportbetonnak.

Ezzel szemben viszont a transzportbetonról elmondhatjuk:

 1. Transzportbeton előnyei

 • Stabil, kiszámítható minőség, szemben a házi kikeverés ingadozó végeredményével.
 • Kevesebb ember kell az elkészítéséhez/leterítéséhez, szemben a házi „vödrös” mozgatási módszerrel.
 • A kész beton és annak egyszerűbb leterítése jóval gyorsabban elvégezhető, mint a kézi munkaerő igénybevétele.

Mindezek ismeretében könnyű belátni, hogy az esetek többségében a két lehetőség közül a transzportbetonnal járhatunk jobban. A garantált minőség hosszú távon időtállósággal behozza a ráfordított költségeket. A munkálatok során pedig az idő és munkaerő megspórolásával akár olcsóbban is kijöhetünk a házi előállítással szemben.

Természetesen a garantált minőségű transzportbeton önmagában még nem elég. A kész betont megfelelő állagban kell leszállítani, szakszerűen leteríteni, és megfelelően utókezelni. Ha mindezeket megbízható hátterű, szakemberekkel rendelkező cégtől kívánja megrendelni, mi vagyunk a megoldás! Forduljon hozzánk bizalommal!

Transzportbeton - Mixerbeton, Beton - Dimenzió