Oldal kiválasztása

 

A beton manapság az egyik leggyakrabban használt építőanyag. Készülhet belőle ház, térelválasztó vagy akár járófelület is. Persze nem véletlen, hogy ilyen széleskörű a felhasználási területe. Hiszen egy jó minőségű, megfelelően felhelyezett és utókezelt betonanyag, ami nincs kitéve szélsőséges környezeti körülményeknek, rendkívül időtálló lehet. A hosszú élettartam egyik fontos tényezője a megfelelően meghatározott beton vastagság.

Az, hogy milyen vastag betonra van szükségünk, több tényezőtől függhet. Általánosságban azonban elmondható, hogy legalább 5 cm-es vastagság ajánlott. De nézzük kicsit részletesebben a kérdést!

Beton vastagság, Beton - Dimenzió

Beton vastagság – miért fontos a megfelelő vastagság?

Azt, hogy milyen mértékben fog várhatóan károsodni az idők folyamán a beton, alapvetően 2 tényező határozza meg:

  • a betonfedés tömörsége, illetve
  • a betonfedés vastagsága.

Tehát a beton vastagsága kiemelten lényeges, ha lehetőleg minél hosszabb ideig szeretnénk megtartani a betonszerkezet tartósságát.

De nemcsak az időtállóság kérdése befolyásolja azt, hogy milyen vastag legyen a beton. A másik nagyon lényeges tényező az, hogy használata során várhatóan milyen mértékű terhelésnek lesz kitéve.

Ha például járófelület készítésére használjuk fel, nem mindegy, hogy milyen nehézséget kell tudni elbírnia. Egy olyan járdához például, ahol kizárólag csak gyalogosforgalom várható, akkor nagy valószínűséggel egy 8 centiméteres vastagságú beton járófelület elegendően biztonságos. Az ilyen járdák általában családi házak kertjeiben szoktak előfordulni. Ha viszont már közúti közlekedésben gondolkozunk, ahol már kerékpárosok is járhatnak, akkor 10-12 cm betonvastagsággal szoktak kalkulálni. Autópályák esetén már 20-26 cm vastag is lehet, repülőtéri burkolatoknál pedig ez a szám elérheti a 30-40 cm-t is.

Beton vastagság – a vasbeton szerkezet

Ahhoz, hogy a beton minél jobban ellen tudjon állni a környezeti tényezőknek és nagy teherbírású legyen, különleges betonokat szoktak alkalmazni. Ilyen például a vasbeton. Ennek lényege, hogy a beton megerősítésére annak öntése során vashuzalokat tesznek bele. Ezáltal létrejön egy kompozit szerkezet, ami sokkal nagyobb teherbírású és ellenállóbb, mint a sima beton. A terheket a beton és az acél közösen viseli. Ennek feltétele viszont, hogy az acélt megfelelő (2-2,5 cm) vastagságú betonréteg vegye körül. Ez a betonréteg viszont még a korrózió ellen is védi a beépített acélszerkezetet.

Beton vastagság, Beton - Dimenzió

Beton vastagság, a beton megerősítésére annak öntése során vashuzalokat tesznek bele. Ezáltal létrejön egy kompozit szerkezet, ami sokkal nagyobb teherbírású és ellenállóbb, mint a sima beton.

Beton vastagság – a térfogatváltozás

Fontos tudni még, hogy a beton vastagsága nem mindig állandó, legalábbis a frissbeton esetében. A vastagság változását a következő tényezők okozhatják:

  • nedvességtartalom,
  • a terhelés változása,
  • a hőmérsékletváltozás.

Ezért különösen fontos, hogy a frissen terített beton szakszerű utókezelést kapjon a végleges szilárdság eléréséhez. Hasonlóan, érdemes a szükséges beton vastagságának meghatározását is szakértőre bízni. Mi ebben is segítségére lehetünk, csakúgy, mint bármilyen más, betonozással kapcsolatos kérdésben. Forduljon hozzánk bizalommal!