Oldal kiválasztása

Mixerbeton, a betonfajták királynője, a betonozás ásza

A betont mint építési alapanyagot mindenki ismeri, még az is, aki nem foglalkozik professzionálisan építkezéssel. A beton egy nagyon jól kezelhető, tartós, szilárd építőanyag, és még az ára is kedvező.

De azoknak a szakembereknek, akik az építőipar területén dolgoznak, a beton elsősorban mixerbetont jelent. Ennek oka az, hogy a mixerbeton rendelkezik minden olyan előnyös tulajdonsággal, amivel a nem-mixerbeton – sőt, még annál is többel.

De mi is pontosan az a mixerbeton, és miért szeretjük mi annyira? És minek köszönhető az, hogy a mixerbeton egész egyszerűen megsokszorozza az egyszerű, házilag kikevert beton előnyeit, és ellensúlyozza a hátrányait? Cikkünk végére remélhetőleg minden kérdés megválaszolásra kerül.

Betonozás, Beton - Dimenzió, mixerbeton

A sima beton fogalma, amiről még nem tudjuk, hogy mixerbeton-e

Hogy lássuk és megértsük, hogy miért több, mennyivel tud többet a mixerbeton a házilag kikevertnél, tudnunk kell, melyik mit jelent.

A beton fogalma, hivatalos meghatározása, amikor nincs meghatározva, hogy pontosan milyen beton, a következő:*

A „beton olyan mesterséges építőanyag, amely kötőanyag, víz- és adalékanyag keverékéből készül. Jellegzetessége, hogy összekeverésekor lágy, könnyen alakítható. majd bizonyos idő múlva a kötőanyag lekötése következtében mesterséges kővé keményedik.”

De ez még nem minden, ugyanis nem mindegy, hogy hogyan, miből készül az a beton:

Az alapanyagok fajtája és minősége, valamint a betontól megkövetelt különböző tulajdonságok, alapvetően befolyásolják és meghatározzák a beton megválasztandó összetételét. A technológiai adottságok, az időjárás és a kezelés módja ugyancsak döntően hatnak az összetétel és a keverési arány helyes kialakítására.

Na mármost, a fentebb leírtakat a gyakorlatban igen nehéz garantálni, amennyiben a beton egy sima keverőgéppel, házilag készül. De mi a helyzet a mixerbetonnal, mit jelent az pontosan, és miért több minden más, nem-mixerbetonnál?

Betonkeverő, Beton - Dimenzió

Mit értünk azon, hogy mixerbeton?

A mixerbeton (más néven készbeton, transzportbeton) a beton egy különleges fajtája. Alapvetően ugyanazok az alapanyagok (sóder, cement, víz) a fő alkotóelemei. De innentől kezdve jönnek a különbségek a nem-mixerbetonhoz képest, ugyanis:

  • gyárilag, kontrollált körülmények között állítják elő;
  • szigorúan ellenőrzött, minőségi alapanyagokból készül;
  • az adott építési feladathoz alakítják a fő elemek összetételi arányát;
    • adott esetben olyan, kiegészítő adalékanyagokat tesznek hozzá, amelyek igazodnak a felhasználás módjához és a külső körülményekhez;
  • üzemi körülmények között, szakszerűen tárolják;
  • olyan, arra alkalmas szállítóeszközben juttatják el a felhasználási helyre, ami megőrzi a minőségét

…vagyis a lehető legjobb minőséget garantáló betonfajta a mixerbeton – ráadásul még az ára is kedvező lehet.

Ha tehát valóban időtálló, tartós, minőségi házat szeretne: rendeljen mixerbetont, és bízza a kivitelezést szakértőkre. Mixerbeton Budapest, a betonozás szakértőjétől.

* Forrás, utolsó megtekintés: 2022-07-20