Oldal kiválasztása

A beton életünk szerves része. Mindenki, aki civilizált környezetben él, találkozik, kapcsolatba kerül vele. De mi is az a beton tulajdonképpen, és milyen fajták vannak forgalomban? Nézzük most meg kicsit részletesebben ezt a témakört.

Betonfajták, Készbeton

Mit nevezünk betonnak?

A beton egy fontos építőanyag, aminek fő összetevői a cement, víz és sóder, illetve adott esetben egyéb adalékanyagok. Ezeket összekeverve egy képlékeny mesterséges kőzetet kapunk, és az építkezés során eme különleges tulajdonságát tudjuk kihasználni. Ugyanis ilyenkor még bármilyen alakra formálható, amikor viszont később megszilárdul, nagy szilárdságú tartószerkezetté válik.

Magyar neve az ugyanilyen alakú szóból jött át hozzánk, mely a latin ‘bitumen’, azaz ‘földszurok’, ‘aszfalt’ jelentéssel bírt.

 

 

Betonfajták – mi alapján lehet őket csoportosítani?

A betont különböző tulajdonságai alapján lehet többféle kategóriába sorolni. Lássuk az egyes csoportokat.

 1. Betonfajták a testsűrűség alapján

Testsűrűsége (azaz nehézsége) alapján három betonfajtát különböztetünk meg:

 • könnyűbeton

Elsősorban tetőszerkezeteknél, illetve különféle adalékanyagok hozzáadásával hőszigetelő szerkezetek építésére használják. Jelölése a szabvány szerint: LC.

 • normálbeton

Ez a leggyakrabban alkalmazott betonfajta általános célokra. Rövidítése: C.

 • nehézbeton

Neve is mutatja, hogy ez a legsűrűbb, és speciálisabb esetekben használják, leginkább sugárvédelemre. Minél sűrűbb, annál nagyobb sugárvédelmet biztosít. Jelölése: HC.

 1. Betonfajták a konzisztencia alapján

Ahogy fentebb írtuk a beton felhasználása előtt nem szilárd halmazállapotú. Az, hogy mennyire alakítható, elsősorban a bedolgozás előtti műveleteket befolyásolja, azaz, a szállítás módját, keverhetőségét és bedolgozhatóságát. De számít a későbbi megszilárdulás folyamatánál is.

Konzisztenciája, azaz képlékenységétől függően is többféle betontípust különböztetünk meg.

 • földnedves (FN)
 • kissé képlékeny (KK)
 • képlékeny (K)
 • folyós (F)
 1. Betonfajták a tartósság alapján

Az újabb építészeti megfontolások szerint az, hogy mennyire áll ellen hosszútávon a beton az egyes környezeti hatásoknak, rendkívül fontos tényező. Ha megfelelő betont választunk az egyes célokra, akkor ideális esetben hosszú ideig nem károsodik az egyes behatásoktól.

Az időtállóság mércéje ebben a kategóriában az, hogy az adott betonfajta mely környezeti hatásokkal szemben ellenálló. Így tartósság alapján az egyes betonok fajtái:

 • fagyás (XF)
 • korrózió (XK)
 • víznyomás (XV)
 • kopás (XK)

A betont általában többféle különböző környezeti hatás éri egyszerre, ilyenkor kombinálni kell az egyes környezeti besorolásokat.

Látható, hogy az, hogy milyen betonra lesz szükség építkezésünkhöz, egy rendkívül összetett kérdés. Ennek meghatározására leginkább csak szakember képes, ezért érdemes a kiválasztást rájuk bízni.

Mixerbeton rendelés- Beton - Dimenzió Kft

Mixerbeton rendelés- Beton – Dimenzió Kft

Ön elképzeli, átgondolja, mik az elvárásai – mi pedig segítünk megvalósítani! Nevünkben a specialitásunk: ha betonra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!