Oldal kiválasztása

Betonozás esőben – eloszlatunk egy tévhitet

„Betonozás esőben tilos, és a frissen öntött betont védeni kell az esőtől” – hallhatjuk a betonozással kapcsolatos jótanácsot. De vajon ez így valóban megállja a helyét?

Hogyan viszonyul egymáshoz a beton és az eső, mi mindenre érdemes odafigyelni esőben történő betonozáskor?

Betonozás esőben: nem kiszámítható események

Ha bármilyen építkezésre kerül sor, mindenekelőtt meg kell tervezni a munkálatokat. Lépésről lépésre át kell gondolni, melyik feladat mikor fog sorra kerülni. Ezek persze leginkább attól függenek, hogy mikor kezdődik el az építkezés. Ez alapján ugyanis már adja magát, hogy mit mikor kell csinálni.

Az időjárás azonban egy olyan tényező, amivel nem lehet hosszútávra tervezni, mivel nem lehet pontosan megjósolni előre. Márpedig a betonozás szempontjából az időjárás az, ami nem várt következményekkel járhat, és akár vissza nem fordítható károkat okozhat.

Az eső pontosan egy ilyen nem kiszámítható, ám a betonra veszélyes faktor. Zuhogó esőben, lássuk be, éppenséggel nem a legkellemesebb betonozni. Ráadásul a frissen leterített, még képlékeny beton igen érzékeny, többek között arra is, ha hirtelen nagy mennyiségű víz éri.

Mi ennek az oka?

Betonozás esőben

Betonozás esőben – eloszlatunk egy tévhitet, mikor lehet és mikor nem.

Betonozás esőben: miért káros a sok víz a még meg nem kötött betonra?

A válasz igen egyszerű.

A beton többek között cementből, sóderből és igen, vízből készül. Ám a beton minden egyes összetevője meghatározott arányban kell, hogy benne legyen.

Ha a még képlékeny betonba az előírtnál jóval nagyobb vízmennyiség kerül, fennáll a veszélye, hogy kimossa belőle a cementet. A beton szilárdságát ugyanis a benne található cement adja elsősorban. Tehát arra kell törekednünk, hogy lehetőleg csak a minimálisan szükséges vízmennyiség kerüljön bele. Márpedig egy hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső ezt boríthatja, ezért akár visszafordíthatatlan károkat is okozhat a betonban.

Betonozás esőben: hogyan védekezzünk ellene?

A betont kétféle módon érheti károsító eső:

  • a betonozás során;
  • a már leterített beton kötési ideje során.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a betont érő eső okozta károsodást?

  1. eső elleni védekezés a betonozás során

A válasz ismét egyszerű: a tervezés során készülni kell a nem kiszámítható eseményekre, így a rendkívüli időjárásra is. Ha hirtelen, nagy eső esik éppen a beton leterítése során – tervezzünk úgy, hogy egy nap halasztás még beleférjen. Várjuk meg, míg eláll az eső.

  1. kötés alatt álló beton védelme az eső ellen

Ilyenkor valamilyen takarással, fóliával szokták védeni a betont.

Betonozás esőben: eloszlatunk egy tévhitet

Bár a nagy eső kárt okozhat a betonban, néhány csepp eső még nem a világvége. Ha betonunk már legalább egy napja le van terítve, akkor csak a nagy mennyiségű, kis felületre koncentrálódó víztől/esőtől kell megvédeni.