Oldal kiválasztása

Friss beton fagyállósága

A beton a környezetünkben gyakorlatilag mindenhol ott van. Járunk, autózunk rajta, használjuk nap mint nap, reggel és este, nyáron és télen. Használata közben persze az bizonyára eszünkbe sem jut, hogy a betont bármi károsíthatná. Például természetesnek vesszük, hogy a beton minden időjárási körülmény között, kemény mínuszokban és rekkenő hőségben egyaránt stabilan megmarad. Pedig az, hogy a beton fagyálló, egyáltalán nem feltétlenül magától értetődő. A friss beton fagyállósága pedig aztán különösen olyan tulajdonság, ami legtöbbször a szakértő kezeken és az előrelátáson múlhat.

A friss beton és az abból készült szerkezet fagyállósága sok mindenen múlik

Amikor kiválasztjuk házunk építéséhez a megfelelő betonminőséget, többek között azt is meg kell határoznunk, hogy mennyire legyen fagyálló. Ám önmagában az, hogy a beton fagyálló, még nem jelenti azt, hogy később az is marad. Sőt, azt sem, hogy frissen kikevert állapotban is védve van a fagytól.

A fagyálló beton ugyanis friss állapotban talán még az átlagnál is érzékenyebb az időjárási körülményekre. De nemcsak erre kell odafigyelnünk. Számos más tényezőt is figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy a beton ne csak frissen, de egész élete során megőrizze fagyállóságát.

Friss beton fagyállósága

Friss beton fagyállósága sok mindenen múlik.

A friss beton fagyállósága szempontjából a beépítési időszak a kritikus

Ahhoz, hogy a betonunk kellően fagyálló maradjon, a friss beton szakszerű kezelése szükséges a teljes építési folyamat során. Ezekre figyeljünk annak érdekében, hogy a friss beton fagyálló maradjon, és később se tehessen kárt benne a hideg:

  1. A betonanyag helyes kiválasztása és összetétele

  • a betonfajtát az alapján kell kiválasztani, hogy a várható környezeti hatásokkal (így a fagyással szemben is) kellően ellenálló legyen;
  • a beton összetételét és a benne levő cement mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy fagyálló legyen;
    • adott esetben a beton alapanyagához érdemes lehet fagyálló adalékszert is alkalmazni.
  1. A friss beton szakszerű kezelése a fagyállóság megőrzése érdekében

  • a betont a szilárdulási folyamat befejezéséig védeni kell a fagyás ellen;
  • a friss beton bedolgozási technikáját az építési körülményekhez igazítva kell megválasztani;
  • a beton bedolgozása során folyamatosan oda kell figyelni arra, hogy ne érjék olyan hatások, amelyek csökkenthetik a fagyállóságát.
  1. A friss beton utókezelése és a fagyos időszak

Minél magasabb a friss beton víztartalma, annál nagyobb károsodás érheti, ha megfagy. Emiatt érdemes úgy időzíteni a betonozást, hogy minél hosszabb idő teljen el a vizes utókezelése és az első fagyhatás között.

Friss beton fagyállósága, Betonozás zsalu nélkül

Friss beton fagyállósága: érdemes úgy időzíteni a betonozást, hogy minél hosszabb idő teljen el a vizes utókezelése és az első fagyhatás között.

Alapvetően elmondható, hogy az a legjobb, ha a betonozási munkálatokat fagymentes időszakra időzítjük. Amennyiben ez mégsem megoldható, a friss beton az átlagnál is nagyobb odafigyelést igényel annak érdekében, hogy fagyálló maradjon.

Mi odafigyelünk! Hívjon most, segítünk!