Oldal kiválasztása

Mennyi beton kell az alapba?

Azt már tudjuk, miből: mixerbetonból

Egy családi ház alapja az egyik legkardinálisabb kérdés az építkezés és betonozás szempontjából. Ha a ház alapja nem jó, akkor bizony komoly problémák merülhetnek fel. Ezek nagy részét pedig nem, vagy csak rendkívül nehezen, költségesen fogjuk tudni kijavítani.

Mennyi beton kerüljön az alapba – és a másik fontos kérdés

A tudatosan megtervezett, gondosan kivitelezett alap tehát a nemcsak a ház, hanem a jó ház alapja is. Betonozás szempontjából az alap elkészítéséhez a két legfontosabb kérdés, ami felmerülhet:

Az első kérdésre, vagyis hogy milyen beton kell az alapba, a válasz rövid, egyszerű, de nagyszerű. Az adott munkához való, előre kikevert, készen rendelt mixerbeton.

A másik kérdés, az, hogy mennyi beton kerüljön bele az alapba, már egy kicsit részletesebb magyarázatot igényel.

Mennyi beton kell az alapba a számítások alapján?

Azt, hogy mennyi betont tegyünk az alapba, ki lehet számítani, ha megvannak hozzá a szükséges adatok. Milyen adatok kellenek ahhoz, hogy kiszámítsuk, mennyi betont szükséges az alapba tölteni?

  • az alap fajtája (sáv/lemez stb.)
  • a mixerbeton alap vastagsága;
  • a mixerbetonból készülő alap szélessége;
  • a mixerbeton alap hosszúsága.

Alapvetően a mixerbeton alap kerülete, illetve az össztérfogata alapján lehet kiszámítani a beton mennyiségét az alapozáshoz.

Mennyi beton kell az alapba?

Mennyi beton kell az alapba: egy számítási példa

Nézzünk akkor most egy konkrét példát. Normál esetben családi házak alapja leggyakrabban sávalap, tehát számoljunk azzal. Vegyünk egy kocka alakú családi házat, melynek oldalszélessége 10 méter. A sávalapok vastagsága általában olyan 60 cm körül van, mélysége a fagyhatárt kerülendő, minimum 80 cm. De a biztonság kedvéért legyen 100 cm. Tehát a sávalapunk négyzet alakú, 40 m kerületű, és 4 db betonfal alkotja. (A valóságban ez inkább 5, mivel nemcsak a tartó-, hanem a válaszfalak alá is kell sávalap.)

Vagyis van 4 db téglatestünk, melynek:

szélessége: 10 m

vastagsága: 0,6 m (60 cm)

magassága: 1 m (100 cm)

Ezek alapján a sávalap 1 oldalának térfogata: 10×0,6×1 = 6 m3. Ebből kell nekünk 4 db: 4×6 = 24 m3 betonra lesz szükségünk, mixerbetonból.

Mennyi beton kell az alapba?

Mennyi betont tegyünk az alaphoz? Ne centizzük ki

A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy hiába a pontos számítás, nem ennyi az annyi. A beton térfogata ugyanis a száradás során változik, legtöbbször csökken. Tehát a biztonság kedvéért a számított mennyiséghez hozzászámolnak még mintegy +5-10%-kal több betonalapanyagot, hogy biztosan elegendő legyen.

De a legjobban akkor járunk, ha nem bízzuk a véletlenre. Mixerbetont rendelünk a mixerbeton szakértőjétől, aki megmondja, mennyi beton szükséges az alapba.