Oldal kiválasztása

Mennyi beton kell egy zsalukőbe?

…és mi is az a zsalukő tulajdonképpen?

A zsalukő egy manapság igen kedvelt építőanyag. Bár a nevéből nem derül ki, de valójában ennek az alapanyaga is beton, és elsődleges funkciója, hogy betont tároljon. De mire jó ez a zsalukő, és mennyi beton kellhet egy zsalukőbe?

Mennyi beton kell egy zsalukőbe – mi az a zsalukő?

A zsalukő külsőre úgy néz ki, mint egy betonból készült láda, aminek nincsen alja. Fő funkciója, ahogyan a neve is mutatja, az, hogy zsaluzatként szolgál, azaz formát ad annak, ami belekerül. Jelen esetben a képlékenyen belekerülő betonnak.

A zsalukövet a nem beépülő zsaluzattól leginkább az különbözteti meg, hogy a betonról annak megkötése után nem távolítják el. Így hát marad a betonnal együtt beépítve az építményben.

A zsalukő másik jellegzetessége, hogy különböző standard méretekben lehet kapni, de ezek nem olyan nagyméretűek, mint a nagy zsalutáblák. Ezáltal egyszerűbb kezelni, így azok is könnyedén tudnak felhúzni egy betonfalat, akik nem értenek a betonozáshoz.

Mennyi beton kell egy zsalukőbe – miért jó a zsalukő?

Azt fontos tudni, hogy a zsaluköves technológiával épített betonfelület sokkal gyengébb, kevésbé szilárd felületet eredményez, mint egy monolit (egybeöntött) szerkezet. De ez elsősorban az ipari felhasználáskor számít, egy átlagos családi ház lábazatához akár a zsalukövezett beton is megfelelhet.

A zsalukövezést leggyakrabban ezeken az építési területeken alkalmazzák:

 • támfal építése,
 • teherhordás nélküli falak építése,
 • kerítésépítés,
 • pince alapozása,
 • rézsű kialakítása,
 • kreatív kerti elemek (bútorok, szalonnasütő stb.) építése.

Mennyi beton kell egy zsalukőbe – attól függ, hogy milyen méretű

A zsalukő különböző, de általában standard méretekben készül. Többek között kapható:

 • 15-ös méretű zsalukő,
 • 20-as méretű zsalukő,
 • 25-ös méretű zsalukő,
 • 30-as méretű zsalukő,
 • 40-es méretű zsalukő.

A számok az elnevezésben a zsalukőelem szélességét mutatják, centiméterben kifejezve. A hosszúságuk általában 50 centiméter, de a magasságuk lehet eltérő.

Ezek alapján tehát érthető, hogy az, hogy mennyi beton kell a zsalukőbe, mindenekelőtt attól függ, hogy milyen méretű zsalukővel számolunk.

Mennyi beton kell egy zsalukőbe egy 30-as zsalukő esetében

Az egyik leggyakrabban használt zsalukőméret a 30-as zsalukő. A standard 30-as zsalukő méretei (szélesség x hosszúság x magasság): 30x50x25 centiméter.

Ahhoz, hogy ki tudjuk számolni, mennyi beton kell a zsalukőbe, tudni kell azt is, hogy a zsalukőnek van egy vastagsága. Vagyis nem elég a fenti adatok alapján űrtartalmat számolni. A zsalukő általában minimum 10 cm vastag, így annyi lejön az űrtartalmából.

Szerencsére a zsalukő-forgalmazók legtöbbször megadják a szükséges betonmennyiséget, általában az építendő felület négyzetméterére. Így például a fenti 30-as zsalukőhöz 214 m2-nyi kitöltőbeton-igénnyel kell számolni négyzetméterenként.