Oldal kiválasztása

A legtöbb embernek, aki nem foglalkozik professzionálisan az építéssel, a „beton” szó nem jelent különösebben semmit. Sokan leélhetik az egész életüket anélkül, hogy eszükbe jutna a beton fontossága a mindennapjainkban.
Ez azonban meg is változhat az életünk során. Leggyakrabban akkor, ha nagy vállalkozásba kezd: nevezetesen meg akarja építeni a saját családi házát.
És ekkor elkezd belemélyedni a részletekbe. Milyen betonok vannak egyáltalán? Mennyi beton fog kelleni a ház megépítéséhez? Hogyan fog eljutni a helyszínig a beton? Mekkora mixerkocsi szükséges a szállításhoz? Cikkeinkkel abban kívánunk segíteni laikus olvasóinknak, hogy a számukra legfontosabb kérdésekre egyértelmű választ adjunk, a lehető legérthetőbben.

Mixerkocsi méretek, mennyi beton szükséges

Mixerkocsi – mit mixelnek?

A leggyakrabban használt betonfajta az úgynevezett mixerbeton. Ugyanez a betonfajta ismert még transzportbeton néven is. De miért hívják akkor őket ilyen különbözőképpen? A válasz abban rejlik, hogy egy ház építésénél kétféle módon juthatunk a szükséges betonhoz:

  • a helyszínen keverjük ki az alapanyagokból
  • már készen összeállítva szállítatjuk ki a helyszínre

A mixerbeton vagy transzportbetonok a második esetben használt anyagot jelentik. És valljuk be: az mégiscsak sokkal kényelmesebb, ha már készen odaviszik, és nekünk már csak a felrakással kell foglalkoznunk! Cégünk saját készítésű mixerbeton (transzportbeton) szigorú minőségű előírások alapján készül.

Ahhoz azonban, hogy ez a jó minőségű beton az építkezésen használható legyen, a megfelelő állagban kell eljutnia a célállomásra. Ehhez van szükség a speciális szállítóalkalmatosságokra, a mixerkocsikra. Ezek olyan járművek, melyek olyan szállítótartállyal rendelkeznek, ami a beton folyamatos forgatásával a megfelelő állagban tartja azt.

Mixerkocsi méretek, melyiket válasszuk?

Mixerkocsi méretek – a legfontosabb információk

A készbeton kiszállításához a legfontosabb adat, amit tudnunk kell, az, hogy a megrendelőnek mennyi (hány köbméter) betonra van szüksége. Ezt úgy lehet kiszámolni, hogy összeszorozzuk a betonozni kívánt felület hosszúságát, szélességét és magasságát (így kapjuk meg a felület térfogatát). A biztonság kedvéért a kapott értékre érdemes ráhagyni +5%-ot.

Mixerkocsi méretek – a szállítási kapacitás

A fenti információ alapján választjuk ki járműparkunkból azt a mixerkocsit, amivel a legköltséghatékonyabb a mennyiség kiszállítása, vagyis milyen kapacitású a keverőtartály. Azaz mekkora az űrtartalma. Általában a mixerkocsik szállítási kapacitása 7-10 köbméter között van.

Fontos azonban tudni, hogy előfordul, hogy a szállításkor van egy minimális szállítási mennyiség. Ez azt jelenti, hogy ha a megrendelt betonmennyiség jelentősen kevesebb, mint a szállító legkisebb kapacitású járműve, akkor előfordulhat, hogy felszámítanak egy alapköltséget. Például, ha 7 köbméteres mixerkocsinak csak 1 köbmétert kell kiszállítania, akkor 5 köbméternyi szállítási díjat számolnak fel. Ezt érdemes minden esetben szállítás előtt tisztázni a szállítóval.

További kérdései lennének? Keresse fel oldalunkon a gyakran ismételt kérdéseket, de örömmel állunk rendelkezésére elérhetőségeinken is!

Mixerkocsi méretek, szállítási kapacitás