Oldal kiválasztása

Friss beton terhelése

Házépítés során az ütemezéskor kiemelten fontos kérdés lehet a lefektetett beton megszilárdulásának hossza. Mikorra lesz olyan állapotban, hogy már lehet terhelni, és lehet tovább haladni a munkálatokkal? Általánosságban elmondható, hogy a beton átlagos kötési (megszilárdulási) ideje 28 nap, de lássuk egy kicsit részletesebben a kérdést.

Friss beton terhelése-Betonozás, Beton - Dimenzió

Friss beton terhelése – mitől függ a megszilárdulás gyorsasága?

Legyen szó helyben előállított vagy készen vett betonról, a fiatal beton szilárdulási folyamatát több tényező befolyásolhatja. Ezek lehetnek:

  • a cement fajtája, mennyisége,
  • a víz és cement aránya,
  • a kiegészítő anyag illetve adalékszer hatása,
  • a tömörítés és az utókezelés formája és hossza,
  • a beton belső és a környezetének külső hőmérséklete,
  • a beton kora,
  • a cementkő szilárdulása és porozitása.

Friss beton terhelése – betonok osztályozása kötési-szilárdulási állapotuk szerint

Attól függően, hogy mennyire szilárd illetve terhelhető a beton, többféle állapotot lehet megkülönböztetni:

  • friss beton, ezen belül
    • zöld beton
    • fiatal beton
  • szilárd beton

A beépített és betömörített, de még kötés előtt álló betont nevezik zöld betonnak. Ez aztán a hidratáció, szilárdulás és kötés folyamatai során szinte átmenet nélkül válik fiatal betonná. Az átalakulás hossza a víz hozzáadásától kb. 6-12 óra közöttire tehető. A fiatal beton szinte még mindig képlékeny halmazállapotú, és nagymértékű szakadó nyúlási tulajdonsága miatt eleinte igen nagy a repedésének kockázata. Ez a beton dermedése után, mintegy 6-16 óra alatt, a szilárdulás sebességétől függően folyamatosan lecsökken. Ezt követően, kb. 1 hét alatt viszont a szakadó nyúlás mértéke ismét a duplájára nő.

Fiatal betonról tehát körülbelül attól az időponttól beszélhetünk, amikor az első időszakban a szakadó nyúlási tulajdonsága a minimumon van. Ebben a formájában a beton gyakorlatilag egy átmeneti állapotban van a képlékeny és a megszilárdult halmazállapot között. Ilyenkor már megkötött annyira, hogy már nem munkálható meg. A betonnak ez az állapota mintegy 14 napig tart, ezt követően beszélhetünk szilárd betonról. Ekkor azonban még nem kötött meg teljesen, de a folyamat lelassul, és fokozatosan éri el a végleges szilárdságot.

Friss beton terhelése-Betonozás, Beton - Dimenzió

Friss beton terhelése – a beton végleges megszilárdulása

A fent részletezettek függvényében elmondható, hogy a beton azaz körülbelül 28 nap alatt éri el a megfelelő szilárdságot. Ez alatt az idő alatt komolyabb munkálatokat nem végezhetünk rajta, és a (nagyobb) terhelést is kerülni kell.

Mit értünk nagyobb terhelés alatt?

A fiatal betonra elméletileg már akár 2 nap után rá lehet sétálni anélkül, hogy ez különösebb kárt okozna benne. Tehát mintegy 100, maximum 150 kg-mal terhelhető. De ez nem jelenti azt, hogy a beton már teljesen megkötött. Így aki valóban masszív, hosszú élettartamú, jó minőségű betont szeretne az építményéhez, akkor érdemes megvárni a végleges szilárdságának elérését.

További válaszokat keres? Forduljon hozzánk kérdéseivel, mi segítünk!