Oldal kiválasztása

Házalap készítése mixerbetonból?

Egy családi ház alapja rendkívül fontos szerepet tölt be az egész ház szerkezetében. Ezért nagyon nem mindegy, milyen módon történik a házalapnak a készítése – sőt az sem, hogy miből készül a házalap. A legjobb, ha profikra bízzuk a házalap készítését, és mixerbetonból készül a ház alapja.

Magáról az alap betonozásáról már ejtettünk néhány szót, hogy hogyan is zajlik lépésről lépésre. Így most megemlítünk néhány szempontot, ami befolyásolhatja azt, hogy hogyan történik a házalapnak a készítése.

Házalap készítése: miért fontos, hogy valóban jó legyen?

Ahhoz, hogy megértsük, miért érdemes a családi kulipintyónk házalapjának készítését tényleg nagyon flottul megcsinálni, ismernünk kell a házalap funkcióját. A ház alapjának legfontosabb funkciója ugyanis az, hogy tartja a rajta levő falazatot.

Márpedig, ha szeretnénk, hogy sokáig álljon a házunk, akkor a falnak nem árt minél stabilabbnak lennie. Sőt, az sem, hogy ne kezdjen el repedezni. Ezért, ha egy családi ház építése során spórolni akarunk – lehetőleg ne a házalap készítésén tegyük. És az sem véletlen, hogy a házalap készítése alapvetően speciális, erre alkalmas mixerbetonból készül.

Házalap készítése

Házalap készítése: de milyen házalap?

Bár egy családi ház alapjának készítése során a sávalapozás a leggyakoribb alapozási mód, ez nem feltétlenül mindig van így. Azt, hogy az épülő házalap készítése milyen alapozási módon történjen, a ház tervezője fogja meghatározni. Egy családi házalap készítéséhez ezek az alapozások merülhetnek fel:

 • sávalapozás,
 • pontalapozás,
 • lemezalapozás.

A legköltségesebb ezek közül a lemezalapozás, de amennyiben a körülmények ezt diktálják, akkor ezt kell kiválasztani. Azt, hogy ezek közül végül melyik alapozási mód lesz a legmegfelelőbb, a tervező a következők alapján fogja kiválasztani:

 • az épülő szerkezet igényei;
 • az építmény alatt található talaj minősége;
  • a talaj stabilitása.

Házalap: hogyan történjen a betonozás?

Az nem is kérdés, hogy a házalap készítése mixerbetonból vagy kézi keverésű betonból történjen, mert a mixerbeton lesz a nyerő. Azt is tudjuk, hogy pontosan milyen minőségű mixerbetont érdemes hozzá választani. Így már csak azt kell eldönteni, hogy milyen módon történjen a mixerbeton kiszállítása/bedolgozása. A házalap készítés betonozása kétféle módon történhet:

Azt, hogy melyik legyen, általában az dönti el, hogy mennyire könnyen megközelíthető az építési terület. Ha könnyű, akkor a mixerkocsi a jobb, ha nehéz, akkor a betonpumpás megoldás.

Házalap készítése

És végül, röviden összefoglalva: mitől lesz jó egy házalap?

Ezekre figyeljünk:

 • az alap kellő mélysége;
 • minőségi mixerbeton alapanyag és vasalat;
 • jó tömörítés;
 • egyenletes, sík felület.

Stabil házalap minőségi mixerbetonból: hívjon minket még ma!