Oldal kiválasztása

Hosszas tervezést, gondolkodást, egyeztetést, spórolást követően eljutottunk odáig, hogy megépíthetjük álmaink házát. A terv elfogadva, a beton megrendelve, a kiszállítás megszervezve. A következő lépés pedig a beton bedolgozása, a betontömörítés, ami az egyik legfelelősségteljesebb munkafázis – ha lehet egyáltalán rangsorolni közülük.

A beton bedolgozásának egyik része nem más, mint a tömörítés, amit ugyancsak szakértelemmel és átgondoltan érdemes végezni. Így hát nem árt ejteni egy pár szót a beton tömörítéséről.

Betontömörítés, a bedolgozás részfeladata

A beton megrendelése után a következő lépés a beton megfelelő módon történő kiszállítása az építési helyszínre. Ha ez megtörtént, akkor következik a beton bedolgozásának fázisa.

A beton bedolgozása két fő részből áll:

 • a friss beton mintadeszkába történő helyes behelyezése;
 • a beton tömörítése.

Betontömörítés

Betontömörítés: miért van rá szükség?

A beton bedolgozásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy végeredményül egy teljes mértékben homogén, a kívánt felületet tökéletesen betöltő felületet kapjunk.

Ahhoz, hogy elérjük a megfelelő homogenitást, figyelembe kell venni, hogy milyen állagú, és ez alapján lehet kiválasztani a tömörítés módját. Nem mindegy a betonban található vízmennyiség, illetve a homok és szemcsetartalom aránya, valamint a szemcsék mérete és alakja.

A betontömörítés lényege, hogy az alkotóelemeket sikerüljön úgy eloszlatni, hogy a homok- és szemcseösszetevők minden üres részt kitöltsenek a cementanyagban. Lényeg, hogy a betonban ne maradjanak hézagok, rések, mert ezek a beton tartósságát csökkentik.

A beton tömörítése során a beton levegőtartalma csökken, míg testsűrűsége nő, melynek eredményeképpen jobb lesz a szilárdsága is. A tömörítés addig tart, amíg a beton a lehető legtömörebb lesz, tömege egyenletesen eloszlik, kitölti a zsaluzást, körülveszi a vasbetéteket.

Betontömörítés

 

A beton tömörítésének fajtái

Alapvetően két fő tömörítési mód létezik:

 1. Kézi betontömörítés

A beton kézi tömörítését elsősorban kisebb, házi betonozás során használják. Ennek is többféle alfaja létezik:

 • betondöngölés: egy négyzetes alapú, nyeles vaslap segítségével a beton függőleges irányú ütögetése, mozgatása;
 • csömöszölés vagy szurkálás: a betont vékonyabb átmérőjű vasrudakkal szurkálják.

Ezek a kézi betontömörítési módok elsősorban a földnedves állagú alkalmazhatóak.

 1. Gépi betontömörítés

A gépi betontömörítésnek főbb fajtái:

 • az úgynevezett „döngölőbéka”, ami ugyancsak a földnedves betonok esetében hatékony;
 • különböző alakú vibrátorok alkalmazása a képlékenyebb betonfajtákhoz, pl.:
  • lapvibrátor,
  • tűvibrátor;
  • rúdvibrátor,
  • zsaluvibrátor.

A vibrátor a rezgések segítségével csökkenti a betonrészecskék egymás közötti súrlódását. Ennek következtében a betonban levő felesleges vízmennyiség a beton felületén kiválik, elkülönül, így a betonanyag tömörebbé válik. Ilyenkor fontos odafigyelni arra, hogy elkerüljük a túlvibrálást.

 • betonvákuumozás

A beton felesleges vízmennyiségének eltávolítása légritkítással.

Hasznosnak találta cikkünket? További érdekes tartalmak a blogunkon, szakértőinkkel pedig itt veheti fel a kapcsolatot. Várjuk hívását!