Oldal kiválasztása

Ha a friss betont a megfelelően kezeltük, és a simítás fázisáról sem feledkeztünk meg, nagy valószínűséggel sima felületet kapunk. Legalábbis látszólag. A valóságban azonban koránt sincs így, hiába fontos elvárás az egyenletes betonfelület. Különösen bizonyos esetekben, amikor a beton tökéletes homogenitása kiemelten lényeges lehet. Tudjon meg többet a beton kiegyenlítéséről!

Beton kiegyenlítés – biztosan teljesen egyenletes az a felület?

A valóságban a sima felület nem egyezik meg a sík felülettel. Márpedig bizonyos esetekben az utóbbi sokkal fontosabb, mint az előbbi.

Ha avatatlan szemmel nézünk meg egy nemrég elkészült betonfelületet, könnyen elkerülhetik a figyelmünket bizonyos nem feltűnő eltérések. Hogyan tudjuk akkor mégis helyesen megállapítani, hogy kellően egyenletes-e a beton?

A válasz: egy síkvonalzó vagy vízmérték és egy szakember segítségével.

Betonkiegyenlítés – biztosan teljesen egyenletes az a felület?

Beton kiegyenlítés – milyen esetekben kell alkalmazni?

Esztétikai szempontok miatt alapvetően minden betonfelületnél érdemes odafigyelni annak megfelelő simaságára. Ám gyakorlati jelentősége mégiscsak a járófelületeknél van. Ezek közül is kiemelkednek azok a felszínek, melyekre valamilyen másik egyéb felület kerül. Ilyenek lehetnek például házak belső részei, ahol a betonra egy további réteg (padló/járólap/padlószőnyeg/tapéta) kerül.

Igazán precíz burkolómunkát pedig csak tökéletesen sík aljzaton és oldalfalon lehet elvégezni. Ilyenkor tehát egy kiegészítő munkafázisra lesz szükség, mielőtt felkerül a végleges járófelület. Ezt nevezik az építőiparban aljzatkiegyenlítésnek.

A beltéri padlóburkolatok alatti betonon kívül van még egy másik terület, ahol beton- vagy aljzatkiegyenlítésre lehet szükség. Ez pedig a kültéri, már meglévő, ám régi, erodálódott beton járófelületek felújítása. Ha nem akarjuk a teljes betont eltávolítani, majd újat teríteni, alkalmazhatunk kültéri aljzatkiegyenlítőket helyette. Természetesen ilyenkor először el kell távolítani a felső, leginkább roncsolt részt, majd a lehető legalaposabban letisztítani a felületet.

Betonkiegyenlítés – biztosan teljesen egyenletes az a felület?

A beton kiegyenlítésének  legnépszerűbb módja: az önterülő aljzatkiegyenlítő.

Többféle megoldás is létezik a betonfelületek kiegyenlítésére. Vannak különféle habarcsok, illetve a burkolólapok ragasztóját is gyakran alkalmazzák erre a célra. Ám a legegyszerűbb és legelterjedtebb az önterülő aljzatkiegyenlítő alkalmazása a beton és a burkolat között.

Tulajdonképpen ez a betonkiegyenlítés leggyakoribb és legegyszerűbb módja. Ez egy olyan massza, melyben a különböző adalékanyagokat híg állapotban keverik össze, és ugyancsak hígan viszik fel a felületre. Ez a folyékonyság teszi lehetővé, hogy a munka során tökéletesen sík felületet adjon. A száradást követően pedig kiváló szilárdságú felszínt eredményez. Amire viszont oda kell figyelni a jó eredmény érdekében:

  • Egy felületre és egy helyiségbe egyetlenegy öntéssel vigyük fel az aljzatkiegyenlítőt.
  • A jó tapadás érdekében portalanítsuk a felületet, majd kezeljük le alapozóval. Ügyeljünk arra, hogy ne képezzen filmréteget. A „nedves a nedvesre” alapelv szerint várjunk, míg az aljzat beissza az alapozót, de ne száradjon ki teljesen.
  • A jobb terülés és a kilevegőzést segítsük azzal, hogy az öntés során fésüljük át tüskés hengerrel az anyagot.

Tökéletesen sík betonfelületekre és kiváló minőségű végeredményre vágyik? A megoldás: betonozz.hu!