Oldal kiválasztása

Betonozás házilag – 3+1 fontos tanács, hogy ne rontsuk el

Ha az ember házat szeretne építeni, akkor minden bizonnyal manapság már nem maga egyedül fog belekezdeni a munkába. Nagy valószínűséggel inkább segítséget vesz igénybe, építészt, építési vállalkozókat, akik megtervezik és kivitelezik az elképzeléseket. Ha valaki nem jártas ezekben, akkor, bizonyára ebben mindenki egyetért, nem fog ilyen volumenű feladatba csak úgy belecsapni. Elvégre erre vannak a minőségi, ezzel foglalkozó szakemberek és cégek.

Beton - Dimenzió Kft

Ám azért vannak olyan kisebb, ház körüli munkálatok, melyekhez szükség van betonozásra. Ezek nagy része nem igényel profi alvállalkozókat, hanem akár magunk is megcsinálhatjuk házilag. Ilyenek lehetnek kertünkben a kisebb járdák, vagy éppen kerítésünk oszlopainak biztos alapozása. Mielőtt belevágnánk, azonban érdemes néhány dolgot átgondolnunk. Melyek is ezek?

Betonozás házilag – a beton kikeverésének helyes arányai

Bizonyára mindannyian jól tudjuk már, hogy a beton fő összetevői a cement, a sóder és a víz. Azonban nem mindegy, hogy ezeket milyen arányban keverjük össze. A helyes arány határozza meg végül a beton szilárdságát. De emellett azt is fontos hozzá figyelembe venni, hogy milyen célra használjuk majd a betont. A gyengébb betonhoz elegendő lehet arányaiban kevesebb cement a sódermennyiséghez.

Ahhoz, hogy a keverés eredménye jó legyen, érdemes tömegmennyiségekben gondolkodni. A pontos arányok tekintetében általánosságban elmondható, hogy 1 m3 sóderhez 3 mázsa cement kell. Ezekből a szükséges vízmennyiséggel elkeverve végül mintegy 0,8 m3 betonanyagot lehet készíteni.

Betonozás házilag -Beton- Dimenzió

Mire figyeljünk az arányoknál?

Fontos, hogy ne vizezzük túl a betonkeveréket! Minél kevesebb vizet használunk, az annál szilárdabb betont eredményez, ezért törekedjünk arra, hogy csak a szükséges minimális vízmennyiséggel dolgozzunk. Azaz annyi víz szükséges a keverékhez, amennyivel a beton éppen bedolgozható állagú marad.

Betonozás házilag – a beton kikeverése

Házilag betont keverni lehet géppel és kézzel is, de igazán jó eredmény a gépi keveréssel érhető el.

A keverés során az sem mindegy, hogy milyen sorrendben adjuk össze az alapanyagokat. Először a sódert tegyük bele, ezután pedig a cementet. Az előre kimért vizet pedig csak ezek összekeverése után adjuk hozzá. Utóbbit kis adagokban, és fontos, hogy a végére is maradjon belőle.

Betonozás házilag

Mire figyeljünk kikeverésnél?

Ne keverjük túl sokáig a betont, nehogy túlkeverés lépjen fel! Ettől az alapanyagok szétválhatnak, és ezt a beton szilárdsága bánhatja.

Betonozás házilag – a beton bedolgozása

A beton bedolgozásának legfontosabb kérdése a tömörítés. Ezt a megfelelő célszerszámmal érdemes csinálni (tűvibrátor), de házilag is megoldható egy döngölőfával.

A döngölést addig kell végezni, amíg a beton látványosan tömörödik és mozog, de víz még nem jelenik meg a felszínen.

Mire figyeljünk a bedolgozáskor?

Ne folyassuk a betont túl magasból, mert akkor fennáll a veszélye, hogy szétosztályozódik!

Végül pedig még egy jó tanács:

Ne feledjük az utókezelés fontosságát!

Bár a beton bedolgozása már a betonozás végső fázisának, a beton szilárdulási folyamata még hosszú ideig eltarthat. Ezért kulcsfontosságú a beton megfelelő utókezelése.