Oldal kiválasztása

A mixerbeton összetevői, és ama bizonyos titkos összetevő…

…amivel megfűszerezve a mixerbeton tökéletessé válik

A beton egy mesterségesen előállított építőanyag. Ám bármilyen furcsán is hangzik, a beton tulajdonképpen nem más, mint sok kavics összeragasztva. No meg némi víz, ami a tapadást segíti elő.

De azért természetesen nem ennyire egyszerű a helyzet. Főleg akkor, ha a betonok egy különleges fajtájáról: a mixerbeton összetevőiről beszélünk. A mixerbeton ugyanis olyan összetevőket is tartalmaz, amiket egy házilag kikevert beton nem. Ám éppen ezek a titkos összetevők, a mixerbeton receptjének valódi sava-borsai teszik a mixerbetont a betonok királynőjévé.

Nézzük most meg részletesebben egy kicsit ezt a kérdést.

A beton összetevői egyúttal a mixerbeton összetevői is

A beton, és természetesen ebből következően a mixerbeton is a következő fő összetevőkből áll:

  • valamilyen kötőanyagból,
  • valamilyen adalékanyagból
  • és keverőanyagból, azaz vízből.

Mit tartalmaznak pontosan a beton és mixerbeton összetevői?

Mit jelentenek a beton fenti összetevői a gyakorlatban?

  1. összetevő: a kötőanyag

A hétköznapi nyelvben a mixerbetonban hivatalosan kötőanyagként emlegetett anyag a gyakorlatban leggyakrabban a cementet jelenti.

A cement maga is egy összetett anyag, melynek fő összetevői mészkő és homok adott arányban. Ezeket összekeverik, magas hőmérsékleten kiégetik, majd finom porrá őrlik. Mint a beton és mixerbeton egyik fő összetevője, a cement nagyban meghatározza a belőle készült beton minőségét is.

  1. összetevő: az adalékanyag

…ami, bármennyire is különlegesen hangzik, valójában a jó öreg sódert jelenti. Ez tulajdonképpen kavicsok halmaza: természetes vagy mesterséges eredetű, építési/építőanyag-gyártási származékok, azokból előállított kőanyaghalmazok.

Fontos tudni, hogy a sóder mint adalékanyag nem összekeverendő a mixetbeton összetevőjével, amit megkülönböztetésül adalékszernek hívnak.

  1. összetevő: a keverőanyag, azaz a víz

A betonhoz használt víz elsősorban abban segít, hogy a kötőanyag (cement) össze tudjon tapadni a kavicsdarabkákkal (sóderrel). Vagyis szakkifejezéssel, a beton összetevőinek megkötésére szolgál. Így kapunk egy egybefüggő, szilárd felületet, amit betonnak nevezünk. A kötéshez használt víz sem mindegy, milyen minőségű: legjobb a tiszta ivóvíz.

A mixerbeton összetevők: az a bizonyos titkos összetevő…

A mixerbeton összetevői között tehát mindhárom fentebb felsorolt összetevő megtalálható. Ám szemben az építkezés során házilag kikevert betonnal, a mixerbeton összetevőinek minősége és aránya tűpontosan meg van határozva. És tűpontosan annyi is kerül a mixetbetonba belőlük.

Ám ami a mixerbeton összetevőit valóban megkülönbözteti a sima beton összetevőitől, az a már fentebb említett további összetevő: az adalékszer. Ezek olyan vegyi anyagok, amelyekkel a beton alaptulajdonságai módosíthatóak, javíthatóak. Ezt pedig házilag kikeverve nemigen lehet megtenni.

És így lesz a megrendelt mixerbetonunk a lehető legjobb minőségű, és a legjobban az adott építkezésre szabott.

Mixerbeton Budapest: minőségi mixerbetonok a tökéletes végeredményért.

Betonozás szakemberrel és mixerbetonnal