Oldal kiválasztása

A betonvas használata házunk stabilitásáért

…mixerbetonnal együtt az igazi

A betonvas vagy betonacél egy rendkívül hasznos építőipari eszköz, mert meglehetősen sok mindenre lehet használni a ház körül. Ám a betonvas használata mindenekelőtt és elsődlegesen arra jó, hogy – mixerbetonnal együtt használva – a lehető legstabilabbá tegye a családi házunkat.

A betonvas használata igencsak széleskörű…

Hogyan is néz ki ez a bizonyos betonvas vagy (mert valójában nem vasból van) betonacél? Egy vékony, recés vasdarab, ami legtöbbször nagyrészt narancssárga a rozsdától – így talán már mindenkinek ismerős lesz a képe. Kreatív kertészek az építkezésből megmaradt betonvas-rudakat vagy huzalokat akár növénykarózásra is használhatják, de kerítésépítéshez is alkalmas lehetne akár….

… De a betonvas használata mégiscsak összefoglalható egy mondatban

De valójában a betonvas használata, ahogyan a neve is mutatja, elsősorban arra jó, hogy a betont megerősítse. A két anyag, a mixerbeton és a betonvas együttesen alkotja a vasbeton szerkezetet. A vasbeton szerkezetben a kétféle anyag tulajdonságaival a másikét egészíti ki, erősíti. A kettő ötvözetéből lesz belőlük igazán erős, szilárd és stabil struktúra.

Betonvas használata

Betonvas használata

De azért azt el lehet mondani, hogy betonvasból is többféle van, attól függően, hogy mire használják a betonvasat.

A betonvasak fajtái fontosak a betonvas felhasználása szempontjából

A betonvasat többféle szempont (méret, kialakítás, átmérő stb.) lehet csoportosítani, melynek egyike a betonvas használatának módja. Ezek alapján a következő betonvasakat különböztetjük meg:

  • szerkezeti vasbetétek vagy fővasbetétek,
  • elosztóvasak,
  • szerelővasak,
  • kengyelek,
  • betonacél huzalok.

Ezek közül természetesen mindegyikre elmondható, hogy mixerbetonból készült vasbeton szerkezetekbe fog kerülni.

A betonvas használata a betonvasak fajtái szerint

  1. A fővasbetétek használata

Ez a betonvasfajta az, ami a mixerbetont segíti abban, hogy felveszi a vasbeton szerkezetben fellépő húzó- és nyomóerőket.

  1. Az elosztó- és szerelővasak, valamint a kengyelek használata

Ezeket a betonvasfajtákat elsősorban arra használják, hogy megerősítsék, illetve rögzítsék a fővasbetéteket, valamint megtartsák a betonvas szerkezet alakját. Ezenkívül bizonyos helyzetekben fővasbetétek terhelésének elosztását is segítik.

  1. A betonacél huzalok használata

A betonacél huzalok leginkább a többi betonvas termék kiegészítői.

A betonvasnak a használata betonacél háló formájában

A betonacél a betonvas egy speciális, ám rendkívül hasznos betonvasfajtája. Ahogyan a neve is mutatja, ez előre összehegesztett betonvasakból áll, melyek egy négyszögletű hálót képeznek. Ezeket leggyakrabban betonfödémekben és betonaljzatoknál használják, és azért jó, mert nem kell mást tenni, mint belehelyezni a még képlékeny mixerbetonba. Ezek a betonacél hálók, ahogyan a többi betonvas is, különböző méretekben, vastagságban kaphatóak.

Betonvas használata

Betonozás vasalás

Összefoglalva tehát: a betonvas használata segítségével megerősíthetjük mixerbetonból készült építményeinket. A kétféle anyag használatából kialakított vasbeton szerkezet pedig igazán időtálló, stabil, szilárd alapokon nyugvó családi házat eredményezhet.