Oldal kiválasztása

A friss beton először köt, utána szilárdul. Ez a mondat foglalja talán legjobban össze azt, amit mindenkinek érdemes tudnia, ha betonozásba fog. A legtöbb ember nagyjából annyival van tisztában a betonozás várakozási ideje kapcsán, hogy fontos, hogy eleinte vigyázzunk rá. Lehetőleg ne terheljük meg, mielőtt megköt, különben később gondok lesznek vele. De mire várjunk pontosan, mennyi a beton száradási idő és hogyan kell rá vigyázni?

Beton száradási idő – mennyi idő az általánosan elfogadott?

Összességében elmondható, hogy a beton megfelelő kiszáradási idejének kérdésére nincs egy egzakt, minden helyzetre illő válasz.

Ideális, laboratóriumi körülmények között (ami kb. 20°C-ot és 60%-os páratartalmat jelent), a kiszáradási idő a lefektetéstől számított mintegy 45 nap.

A szakemberek az mondják, ha a beton színe mindenhol egységesen szürke színű, és nincsenek rajta nedves foltok, vélhetően megfelelően kiszáradt.

Beton száradási idő, Beton - Dimenzió

Beton száradási idő – eleinte az a fontos, hogy ne száradjon ki

A beton száradási ideje sokakat érdekel, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy a friss betonnak eleinte nem szabad kiszáradnia.

Sajnos gyakran az információk hiánya miatt összecsúsznak a fogalmak. Sokan a beton száradási idejét összekeverik a kötési idővel, amiről általánosan elmondható, hogy körülbelül 28 nap. Ám a kötés időtartama és a száradás időtartama nem függ egymástól. Olyannyira nem, hogy a kiszáradás mindig hosszabb időt vesz igénybe, mint a kötés.

A fogalomzavart nagy valószínűséggel az okozza, hogy ahhoz, hogy a beton „megkössön”, vízre van szükség. Egyik alapeleme, a cement ugyanis bizonyos kémiai folyamatok során beépíti a vizet magába, ezt nevezzük a beton kötésének. A kötési folyamat mintegy 28 napig tart és a beton körülbelül ekkor éri el a szilárdságának 85%-át.

A friss betont viszont folyamatosan locsolni kell, hogy a cementrészecskék kristályosodása (hidratációja) egyenletes legyen. Ha nem jut elég nedvességhez ebben az időszakban, a végleges szilárdsága csak töredéke lesz a tervezettnek.

Beton száradási idő – milyen károkat okozhat:

Az sem jó, ha a kötési idő alatt a beton nem jut elegendő, egyenletesen elosztott vízhez. De az is rossz, ha a megkötés után nem hagyunk elég időt a kiszáradásra. Mindkét esetben károsodhat a beton.

  1. ha kiszáradt

Komoly gondot okozhat, ha a beton teljes szilárdulási folyamata során nem jutott elegendő mennyiségű, egyenletesen elosztott vízhez. Ilyenkor a későbbiekben, akár már 1-2 éven belül szétporladhat, a legkisebb terhelésre is széttöredezhet, elmorzsolódhat.

  1. ha nedves maradt

Ha még nem száradt ki a beton, amikor folytatjuk rajta a munkálatokat, a későbbiek során nagy valószínűséggel károsodni fognak. Ezek a károk lehetnek:

  • penészedés,
  • beton „feldagadása”, „felrobbanása”,
  • beton felülettől elválása.

Tartós, minőségi betonozást szeretne? Forduljon szakemberhez – forduljon hozzánk!

Mixerbeton, Beton - Dimenzió