Oldal kiválasztása

Betonozás arányok

Ha jót akarunk, ne hallgassunk a szájhagyományra

“1 lapát cement, 3 lapát sóder!”A házi betonozás arányok, a  keverésnek ez lehetne akár a mottója, olyan gyakran emlegetik ezt a házilag készített beton elkészítése során. Bár frappánsan, könnyen megjegyezhetően hangzik, nem biztos, hogy jól jár vele, aki erre hallgat.

Betonozás arányok – betonkészítés házilag

Persze komolyabb munkálatokhoz mindenképpen akkor járunk a legjobban, ha készbetont (más néven mixer betont) rendelünk. Ám előfordulhatnak a ház körül kisebb, betonozást igénylő feladatok. Ilyenkor az ember választhat, hogy odahív egy kőművest, aki helyette megcsinálja a betonozást (beleértve az elkészítését is), vagy nekiáll maga. Akik az utóbbit szeretnék, akkor most hasznos információkat tudhatnak meg a beton kikeverésének arányairól.

Betonozás arányok, Beton - Dimenzió

Betonozás arányok – miből áll a beton és miből mennyi kell?

Aki eddig figyelemmel követte írásainkat, azok számára nem lesz újdonság, hogy melyek a beton legfőbb alkotóelemei. Általánosságban elmondható, hogy ezek a következő arányokban alkalmazandók betonkészítéskor:

  • 10-15% cement,
  • 60-75% sóder/homok,
  • 15-20% víz.

A helyes betonkeverési arány persze attól is függ, hogy milyen célra készül az anyag. A beton szilárdságát a cement és a víz arányának megfordításával tudjuk szabályozni.

Betonozás arányok, Beton - Dimenzió

Betonozás arányok – hogyan mérjük ki a helyes arányokat?

Sokan egész egyszerűen fogják magukat, és amennyiben betonkeverővel dolgoznak, lapáttal mérik bele a sódert. De nem biztos, hogy ez a leghatékonyabb megoldás. Érdemes ugyanis odafigyelni a pontos mennyiségekre, arányokra. Legjobb, ha veszünk egy mérővödröt, és azzal adagoljuk bele a megfelelő mennyiségeket. A pontos kiméréshez egy kis további segítség:

  • 1 tömegrész cement,
  • 6 tömegrész sóder,
  • 0,6 tömegrész víz.

Ha ehhez tartjuk magunkat, nagy eséllyel egy jó szilárdságú, de otthon is könnyen bedolgozható betonanyagot kapunk végeredményül.

Betonozás arányok, Beton - Dimenzió

Betonozás arányok – miért nem jó tehát a gyakran hallott rigmus?

Miért is nem jó tehát, ha tartjuk magunkat a sokszor emlegetett sóder-cement arányhoz? A válasz alapvetően abban rejlik, hogy ezzel a felosztással jellemzően jóval több cement kerül a beton anyagába, mint amennyire szükséges. De mi a gond ezzel?

Egyrészt, a szükségesnél mintegy kétszer több cementmennyiség nagyobb költségeket fog okozni. Köbméterével számolva ez akár 5-10 000 Ft-tal többet jelent, ami nem elhanyagolható összeg.

Másrészt viszont a nagyobb költségek ellenére ráadásul a nagyobb cementarány gyengébb minőségű betont fog eredményezni.

Harmadrészt pedig a fentiekben írtuk, hogy érdemesebb lapát helyett valami megbízhatóbb mérési alkalmatosságot használni a mennyiségek kiadagolásához.

Reméljük, a házi betonozásban sikerült a segítségére lennünk. Nagyobb lélegzetű munkák esetében pedig örömmel állunk rendelkezésére magas minőségű transzportbetonunkkal és annak kiszállításával.