Oldal kiválasztása

Lépcső betonozás – ezeket a hibákat kerüljük!

Lépcsőre minden házban szükség van. Akár a lakótéren kívül (például a bejárati ajtóhoz vagy a teraszról a kertbe vezető lépcső), akár belül, egy emeleti részhez. Cikkünkben a lépcső betonozás alapjait olvashatjuk segítségként.

A ház belsejében nem feltétlenül szükséges betonból elkészíteni a lépcsőt, ám kültéri lépcsőnél már erősen javasolt. A betonfelületek elkészítése pedig igényel némi szakértelmet. Mégis, sokan inkább saját maguk, házilag oldanák meg a feladatot. Most nekik szeretnénk néhány tanácsot adni arra, hogy mi mindenre érdemes figyelni a lépcső betonozása során.

Lépcső betonozás

Lépcső betonozás

Lépcső betonozása: már a tervezésnél is oda kell figyelni

Két fontos dolgot kell meghatároznunk a munkák megkezdése előtt.

 1. Pontos méretek

Ha lépcső betonozásába fogunk, az első kérdés, amit el kell dönteni, az, hogy mekkora legyen a lépcső. Mivel a földszint és a felső szint, amik közé kerül, adott magasságú, mire is gondolunk pontosan? Két dolgot kell konkrétan meghatároznunk:

 • milyen dőlést kapjon a lépcső, azaz mekkora szöget zárjon be a földszinttel;
 • hány fokból álljon a lépcső.

Bár sokan nem gondolnak bele, amire mindenképpen gondolni kell: a lépcső burkolata. Ez ugyanis akár 1-2 centiméterrel is növelheti a betonból készült lépcsőfokok vastagságát.

 1. A kényelmes használat figyelembevétele

Egy lépcsőn akkor kellemes le- és felközlekedni, ha a fokok alacsonyak és nagy a járófelületük. Az ideális arányokhoz a szakemberek ismerik a megfelelő képletet (2xlépcsőfokmagasság + járófelület-szélesség = kb. 63 cm). De érdemes inkább saját magunknak kitapasztalni, hogy mi lenne kényelmes.

Lépcső betonozás

Lépcső betonozás

Lépcső betonozás: fontos a megbízható alapozás

Van, aki úgy gondolja, hogy felesleges betonlépcső alá betonalapot tenni, ám a lépcső idővel megsüllyedhet. Már csak ennek elkerülése miatt sem árt, ha nem spóroljuk meg a lépcső alapjának elkészítését. A lépcső alapjának megtervezésekor ezeket vegyük figyelembe:

 • adjunk az alapnak erős vasalást;
 • a majdani lépcső dőlésszögének megfelelő lejtéssel készítsük;
 • legalább 15-20 cm vastag legyen.

Lépcső betonozás: a betonozás menete

Ha az alap megvan, a következő lépés a megfelelő vízszigetelés, ezt követi a zsaluzás. Ezt az egyszerűség kedvéért készen előre gyártott formában is megrendelhetjük.

Ekkor következik a betonozás maga. Az első lépcsőfokkal kezdve, fokozatosan, egyesével haladjunk, miután az előző már kicsit megszilárdult. Ügyeljünk:

 • a vízszintezésre,
 • pontos méretekre,
 • vasalásra.

Egyszerűbb esetben egy lépcső betonozása egy nap alatt elkészülhet – de ne feledjük a megfelelő utókezelést, míg végleg megköt a beton. Ezután lehet felhelyezni a betonlépcsőre a burkolólapot.

Lépcső betonozás

Lépcső betonozás

Lépcső betonozása: a leggyakoribb hibák

A tökéletes betonlépcső kialakítása érdekében igyekezzük elkerülni az alábbi hibákat:

 • eltérő lépcsőfok-magasságok,
 • eltérő méretű lépcső-járófelületek,
 • nem teljesen vízszintes lépcsőfok,
 • nem egyenletes lépcsőfok-felületek.

A hibákat legkönnyebben úgy lehet elkerülni, ha szakemberhez fordulunk. Keressen minket bizalommal!