Oldal kiválasztása

Járda betonozása mixerbetonnal

5+1 hiba, melyeket érdemes elkerülni a járda betonozása során

A nyár, a jó idő sokak számára egyúttal kiváló alkalom arra, hogy belevágjon az eddig halogatott mindenféle ház körüli betonozásokba. Tipikusan ilyen betonozási munka a ház körüli, kerti járda betonozása – természetesen lehetőleg mixerbetonnal.

De nem mindegy ám, hogyan vágunk bele a járda betonozásába: hogyan kezdünk bele, és hogyan valósítjuk meg. Van ugyanis néhány tényező, melyeket ha nem veszünk figyelembe, könnyen elronthatjuk egy életre az egészet. Milyen hibák merülhetnek fel járda betonozása során, és hogyan lehet őket elkerülni?

2 hiba a mixerbetonból készülő járda betonozása során, a tervezés hiánya miatt

Az első és legfontosabb tanácsunk: mielőtt belefogunk a tulajdonképpeni járdabetonozási munkálatba – gondoljuk át alaposan, mit-hogyan szeretnénk. Ellenkező esetben meglehetősen kellemetlen meglepetések érhetnek a járda betonozását követően…

1. hiba járda betonozásakor: nem gondoljuk át a terhelés mértékét

Egy járdán általában közlekedni szoktak – kérdés, hogy kik/mik, illetve milyen súlyúak. Magyarán: hiába történik a járda betonozása mixerbetonnal, ha nem elég vastag ahhoz, hogy elbírja a terhelést, ami érni fogja.

Ha például nemcsak emberek fogják használni, hanem autó is közlekedhet a járdán, akkor vastagabb mixerbetonréteggel kell kalkulálni a járda betonozásához. Ha túl vékony, akkor használhatatlan lesz, ha túl vastag, akkor felesleges költségtöbblettel jár.

2. hiba járda betonozásakor: a járda betonozásának időzítése

Mint említettük, a nyár alkalmas lehet járda betonozásához, főleg, ha mixerbetonból készül. De arra érdemes ügyelni, hogy ne a legnagyobb kánikulában fogjunk neki a járda betonozásának. Sőt, az eső és erős szél sem tesz jót a mixerbetonnak, így hosszú távon a járda minőségének, tartósságának sem.

Járda betonozása mixerbetonnal

Járda betonozása mixerbetonnal

3 hiba a mixerbetonból készülő járda betonozása során

Mindent átgondoltunk, kezdődhet a járda betonozása mixerbetonból! De csak lassan: ezeket ne rontsa el a járda betonozása során:

3. hiba járda betonozásakor: a sóderágy hiánya a mixerbeton felülete alatt

Egy jól kivitelezett járdát mixerbetonból nem lehet csak úgy, a puszta földre teríteni. Szükséges alá egy sóderréteg, hogy a víz ne mossa ki a talajt alóla, illetve megakadályozza a talajnedvesség beszivárgását a mixerbetonba.

4. hiba járda betonozásakor: a dilatációvédelem hiánya

Fontos, hogy járda betonozásakor a mixerbeton felülete több részből épüljön fel, és betonozáskor legyenek elválasztva egymástól zsaluzódeszkákkal. Ezzel elkerülhetjük a beton dilatációjából adódó későbbi betonfelületi sérüléseket.

5. hiba járda betonozásakor: a járda nem megfelelő lejtése

Járda betonozásakor tervezzünk egy mintegy 1,5%-nyi lejtést a járdának – a háztól elfelé. Ellenkező esetben nem fog tudni elfolyni a víz róla.

1 hiba a mixerbetonból készülő járda betonozását követően

Az egyik legfontosabb mantránk, amit nem tudunk elégszer hangsúlyozni: a mixerbeton helyes utókezelése – mindig, így a járda betonozását követően is. Főleg nyáron.