Oldal kiválasztása

Betonfödém – ha számít a minőség, akkor mixerbetonból

Betonból bármilyen szerkezet elkészíthető, ami valamilyen építéssel kapcsolatos feladatra szolgál; van, amit kifejezetten betonból érdemes. Sokszor viszont még az is nagyon fontos, hogy az adott betonszerkezet kellően stabil, szilárd és időtálló legyen. Az ilyen esetekben nem mindegy, milyen betont választunk: a legjobban akkor járunk, ha mixerbetonnal dolgozunk.

Az egyik ilyen, a házépítésben kulcsszerepet betöltő feladat a betonfödém építése – ideális esetben mixerbetonból. De mi az a betonfödém, és miért nem mindegy, hogy miből készül? És miért járunk akkor a legjobban, ha mixerbetont használunk hozzá?

A betonból készült födém meghatározása

Számos módon meg lehet határozni a födém jelentését. A legegyszerűbb és legérthetőbb magyarázat: az a vízszintes felület, ami a fejünk fölött van, a falak és a tető között. A „födém” szó egyébként teljes mértékben magyar eredetű, és a nyelvújításkor keletkezett a „fed” ige képzésével.

Más oldalról megközelítve a kérdést: a betonfödém az épületek lefedésének, védelmének, illetve a vertikális terek elválasztásának szerepét tölti be.

Ezek alapján talán már érthető, hogy ha ilyen lényeges feladatokat tölt be a födém, miért is elengedhetetlen a jó minősége. Azaz, hogy a betonfödém lehetőleg mixerbetonból készüljön. De további okai is vannak annak, hogy nem mindegy, hogy miből készül a födém.

Betonfödém

A betonfödém fő funkciói

Nézzük, milyen funkciói vannak a betonból készült födémnek egy házszerkezeten belül:

 • a betonfödém mindenekelőtt a ház használata során felmerülő hasznos terhek viselésére szolgál;
 • a betonfödém további meghatározó feladata a ház vízszintes irányú merevítése, melynek köszönhetően a függőleges falak teherviselése jelentősen megnő;
 • és persze a betonfödém az, ami felosztja a teret vízszintes irányban, az adott belsőépítészeti kialakításnak megfelelő számú részre.

Miért fontos, hogy a betonból készült födém megfelelő minőségű legyen?

De a fentieken kívül a betonfödém – és annak anyaga, minősége – felelős:

 • az épület egyes szintjei közötti hangvédelemért, valamint
 • az épület szintjeinek kellő mértékű hővédelméért.

Vagyis a betonból készült födém jelentősen meghatározza, hogy mennyire hallatszanak át a zajok, illetve mennyire marad egyenletes a hőmérséklet az egyes szinteken.

Milyen tulajdonságokkal kell tehát a betonfödémnek rendelkeznie ahhoz, hogy mindezeket a feladatokat megfelelően el tudja látni?

 • A betonfödém legyen kellően szilárd, hogy be tudja tölteni tartószerkezeti funkcióit;
 • legyen elég vastag, hogy jó legyen a hang- és hőszigetelő képessége;
 • készüljön olyan anyagból, ami
  • kevéssé tűzveszélyes,
  • viszont rendkívül tartós.

A betonból készült födém mindezen tulajdonságai pedig nagymértékben attól függenek, hogy milyen a minősége. A mixerbeton pedig azt jelenti: minőségi beton. Ez az oka annak, hogy érdemes a vasbetonból készült betonfödémhez is a mixerbetont választani.

A minőségi kivitelezéshez pedig válasszon szakértőt, aki egyben a mixerbeton szakértője is.