Oldal kiválasztása

Készbeton vagy helyszínen kevert beton? Mixerbeton vagy betonmixer? Mi az a betonmixer? Betonmixer méretek. Ezekre a kérdésekre most mind megadjuk a választ.

Betonmixer méretek – mi az a betonmixer?

A kézi betonmixer vagy más néven betonkeverő az a gép, amivel kézi keveréssel, a helyszínen készítjük el a szükséges beton-alapanyagot. Tehát nem összekeverendő a mixerbetonnal. Ez utóbbi ugyanis az előre elkészített – összemixelt – betonfajtát jelöli. Ezt más néven transzportbetonnak nevezik, ami arra utal, hogy ezt a kész anyagot speciális szállítóeszközzel juttatják el a kívánt helyszínre.

Ezt a speciális szállítóeszközt pedig mixerkocsinak hívják, mivel ahhoz, hogy a beton megfelelően képlékeny maradjon a kiérkezésig, folyamatosan keverni kell. Másik gyakori elnevezése a betonszállító mixer, amit rövidítve csak betonmixernek mondanak, ezért sokan emiatt hajlamosak összekeverni a kézi betonkeverő géppel.

 

Betonmixer méretek – mixerbeton vagy helyileg kevert beton?

Azt, hogy mennyire alkalmas a kézzel, helyileg kikevert beton céljainkra, két szempontot kell figyelembe venni:

  • milyen építményhez szükséges a beton,
  • mennyi betonra van szükség az építményhez.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a kézi kikeverésű beton minősége sokkal kevésbé garantált, mint az előre, gyárilag készítetteknél. Ugyanis ott szigorú minőségellenőrzési szabályok vannak, és előre meghatározott szabványok, melyeknek meg kell felelni.

A kézi keverésű betonoknál nehezebb ellenőrizni, hogy megfelelő adalékanyagok és megfelelő mennyiségű anyagok kerültek-e bele. A nagyobb minőség eléréséhez nagyobb mennyiségű cement szükséges hozzá, ami drágíthatja. Ráadásul nagyobb emberi munkaerőt és elkészülési időt igényel, ami tovább növelheti a költségeket.

Így, bár elsőre talán sokkal költséghatékonyabb megoldásnak tűnik, mint a kész beton kiszállíttatása, nem biztos, hogy jobban járunk vele.

Ám néha mégis van létjogosultsága a betonmixerrel, helyileg készített betonnak.

Betonmixer méretek - Mixer kocsik, Beton - Dimenzió

Betonmixer méretek – mire jó a betonmixer?

A válasz a kérdésre röviden: arra, hogy ha nem kész transzportbetont használunk, a helyszínen el tudjuk készíteni a szükséges betonkeveréket.

De mikor lehet tényleg az a megfelelő választás? Akkor, ha a két, fentebb említett szempontot figyelembe vesszük:

  • kevésbé kiemelt fontosságú szerkezetekhez, például aljzatbetonokhoz vagy kisebb járdákhoz;
  • ha csak egészen kis mennyiségű betonra van szükségünk.

Betonmixer méretek – mennyi kézileg bekevert beton esetében érdemes használni?

Na de mennyi is az „egészen kis mennyiségű” beton?

Egy átlagos betonmixer puttonyának mérete olyan 80-150 liter körül van, de a motor terhelése miatt csak maximum ¾-éig lehet megtölteni. Ez azt jelenti, hogy mindössze 1 köbméternyi beton is legalább 12-20 keveréssel készül el, ha nem számítjuk a 10%-nyi betonsűrűsödést.

Ha tehát az Ön elképzeléseihez fontos a magas minőség, és a minimálisnál több betonra van szüksége, transzportbeton a megoldás. Mi ezt nyújtjuk Önnek! Forduljon bizalommal szakembereinkhez, és mi profin, költséghatékonyan megvalósítjuk álmait!