Oldal kiválasztása

Hogyan készül a mixerbeton?

2 fontos dolog, amiben különbözik a sima betontól

A beton, mixerbeton napjainkban a legsokoldalúbb, legnépszerűbb építési alapanyag. De nem is gondolnánk, hogy mennyi mindenhez szükséges a mixerbeton. Mixerbetont használnak, többek között, a teljesség igénye nélkül:

  • épületszerkezetek, ezen belül:
    • családi házak,
    • irodaházak;
  • hidak;
  • alagutak (vonat, metró)
  • utak

építéséhez, alapozásához.

Ezek után ki gondolná, hogy valójában a beton nem egy bonyolult anyag: kevés alapanyag szükséges hozzá, melyek nem kifejezetten speciálisak. De nem mindegy ám, hogy milyen az a beton, és hogyan készül az a beton. Mert itt van ugye az úgynevezett mixerbeton, ami látszólag nem különösen különbözik a sima, kézzel kikevert betontól. Ám ezek a kis különbségek nagyságrendi különbséget okoznak, és többek között a beton minőségét befolyásolják. Tehát hogyan készül a mixerbeton, és mi teszi a mixerbetont a betonok királynőjévé?

Hogyan készül a mixerbeton

Hogyan készül a mixerbeton: már az előkészületek is meghatározóak

Ha kisebb, kevésbé sarkalatos munkákhoz úgy döntünk, mi magunk készítjük el betonunkat, akkor az összetevőket a keverésig valahogyan tárolni kell. Márpedig azon túl, hogy hogyan készül, már ez is befolyásolhatja az elkészült beton minőségét. Legtöbbször az történik, hogy odaszállítjuk a cementet, sódert, majd építéskor elővesszük őket, és a betonmixerbe tesszük, vízzel összekeverve.

Ezzel szemben hogyan készül a mixerbeton alapanyagainak összekészítése?

Egyrészt, amíg fel nem használják, az alapanyagokat gondosan, a megfelelő körülmények között tárolják. Másrészt:

A kavicsbányából beszerzett sóderalapanyagot kavicsméret szerint osztályozva elkülönítik, hogy az adott munkához megfelelő méretű sódert adják majd hozzá a mixerbetonhoz.

Beton- Dimenzió - Hogyan készül a mixerbeton

Hogyan készül a mixerbeton: különbségek az előállítás során

Hogy pontosan hogyan készül a mixerbeton, azt az adott munkára szabott, egyedi recept határozza meg. Vagyis adott szemcseméretű és mennyiségű sóder, minőségi cement, és pontosan annyi víz kerül bele, amennyi szükséges. Az alapanyagokat minden esetben pontos mérleggel lemérik, és ezután teszik a keverőgépbe. Ezzel biztosítják megbízhatóan a gyártás folyamatos minőségét, ami a mixerbeton megfelelőségének előfeltétele.

De ráadásul a mixerbetonba az alapanyagokon kívül adott esetben bizonyos adalékanyagok is kerülhetnek. Ezek még jobban elősegítik, hogy minősége megfeleljen az adott célra.

Hogyan készül a mixerbeton: a két legfontosabb különbség

A fentiek alapján látható, hogy az, hogy hogyan készül a mixerbeton, egyúttal a mixerbeton minőségét is garantálja. És hogy mi az a két legfontosabb különbség, ami a mixerbeton minőségét garantálja?

  1. A mixerbeton készítése során az alapanyagok pontosan abban a mennyiségben, méretben és arányban kerülnek bele, ahogyan az előírások meghatározzák.
  1. A mixerbeton olyan adalékanyagokat is tartalmazhat, melyek a sima beton készítésekor nem kerülhetnek bele. Ezek növelik a mixerbeton minőségét, bedolgozhatóságát.

Menjen ön is biztosra, rendeljen mixerbetont a betonozás szakértőjétől!