Oldal kiválasztása

Könnyebb a betonjavítás, ha tudjuk, mi okozta a károsodást

A beton – legyen akár mixerbetonból –, nem örök életű (bár tény, hogy akár rendkívül hosszú élettartamú is lehet).

Ha pedig nem örök életű, akkor az is előfordulhat, hogy a beton/mixerbeton javítására lehet szükség. Ám a betonjavítás annál könnyebb lehet, minél többet tudunk magáról a hibáról.

Konkrétan milyen formában jelentkezik a mixerbeton károsodása, illetve lehet-e tudni valamit arról, hogy mi okozhatta a mixerbeton károsodását?

Mielőtt tehát nekilátnánk a mixerbeton javításának, járjuk körül ezeket a kérdéseket – hogy utána annál könnyebb legyen a betonjavítás.

Betonjavítás könnyedén, milyen elváltozások jelzik, hogy szükséges a mixerbeton javítása?

Ha a ház körüli mindenféle mixerbetonunkon (lépcsőkön, járdákon, teraszokon) a következő jeleket tapasztaljuk, valószínűleg betonjavításra lesz szükség:

 • valamilyen felületi sérülés;
 • repedések megjelenése;
 • a betonszélek lepattogzódása.

Általánosságban az ilyen betonsérülési jelekre azt szokták mondani, hogy kialakulásuk oka a mixerbeton „elöregedése”. De ez önmagában még meglehetősen semmitmondó. Ha ugyanis egy bármilyen – mixerbetonból vagy nem-mixerbetonból készült kültéri betonépítményt semmilyen külső hatás nem ér, nem fog egyhamar „elöregedni”.

A betonjavítás szükségességének oka tehát igen nagy eséllyel valamilyen, az őt ért külső hatásban keresendő. Hogy a mixerbeton-javítás könnyebb legyen, sokat segíthet az, hogy konkrétan mi lehet(ett) ez a bizonyos külső hatás.

Mixerbeton-javítás könnyedén, a károsodás lehetséges okai emberi nyelven

A mixerbeton alapvetően az egyik legtartósabb anyag a világon, nem véletlen, hogy olyan sok mindenre használják. Mégis, vannak olyan tényezők, amelyek idővel még a mégoly tartós mixerbetonunkat is károsíthatják. A köznyelvben ezeket a mixerbetont károsító tényezőket így szokták emlegetni:

 • kopás, ha a mixerbeton felületét erősen igénybe veszik;
 • időjárási károsító tényezők: extrém hideg/hőség;
 • különböző vegyi anyagok károsító hatása, valamint vasbeton szerkezeteknél:
 • a nedvesség/víz okozta rozsdásodás;
 • kloridok (só) okozta károsodás, pl. gyakori útszóró sózás miatt.

Mixerbeton-javítás könnyedén, a károsodás lehetséges okai szaknyelven

Ennél kicsit bonyolultabban fogalmazva a mixerbeton károsodásának legjellemzőbb okait a mixerbeton „korróziója” gyűjtőfogalomként szokták emlegetni. Ez némileg leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a kőzetjellegű anyagokat érő kémiai folyamatok az anyagok mállását eredményezik.

A mixerbeton felületének korróziója pedig többféle módon történhet:

 1. Mixerbeton károsodása karbonátosodás miatt: a mixerbetonban kialakuló mészhidrát a levegő széndioxijávdal kölcsönhatásba lép, és kalcium-karbonáttá (szénsavas mésszé) alakul. Javítása nagyobb betontakarással és tömörségének erősítésével történhet.
 1. Mixerbeton károsodása agresszív kloridhatások miatt: a kloridok roncsolják a betonvasat, ezért rozsdásodni kezd a víz+oxigén jelenléte miatt: szerkezete gyengül.
 1. Mixerbeton károsodása agresszív szulfáthatások miatt: a mixerbetonban létrejövő gipsz térfogatnövelő hatása miatt duzzadás/repedés/leválás következhet be.
 1. Mixerbeton károsodása a fagyási-olvadási ciklusok hatására: a jég térfogata megnő. Így mikor felolvad, a víz elfolyik, a helyén pedig repedés/hámlás keletkezik.

Betonozás szakemberrel és mixerbetonnal, betonjavítás