Oldal kiválasztása

Nagyon nem mindegy, hogy milyen vastag beton készül különböző célra szánt felületekre. Most a kültéri beton vastagsága kerül terítékre.

Kültéri beton vastagsága – miért fontos, hogy milyen vastag legyen?

Korábban már foglalkoztunk a beton vastagságának kérdésével. Ebben az írásunkban említettünk, hogy a beton vastagsága két rendkívül fontos tulajdonságát határozza meg a későbbiekben:

  • a beton terhelhetőségét,
  • a beton időtállóságát.

Legyen tehát szó akár beltéri, akár kültéri beton kialakításáról, könnyű belátni, hogy vastagságát a lehető legpontosabban kell meghatározni. Persze nyilván nem egy tizedpontossággal megállapított méretre gondolunk, hanem egy vastagság-intervallumra. De lehetőleg ennek minimumánál vastagabb felülettel kalkuláljunk építkezésünk során.

 

Kültéri beton vastagsága – miért fontos, hogy kültéri vagy beltéri célra szánjuk?

Mint a fentiekből kiderülhet, a beton vastagsága eltérő mértékű lehet kültéri vagy beltéri felületek esetén. Nézzük most meg, mi az összefüggés a beton vastagsága és a beton felhasználási területei között.

  1. A beton terhelhetősége kültéri vagy beltéri felhasználás során

Ha belső térről beszélünk, az általában valamilyen épületet – lakóházat vagy irodaépületet – jelent. Ezek nagy részében tehát jórészt csak emberek mozognak a talajon. Így a járófelületet borító beton (aljzatbeton) terhelhetőségét alapvetően az ő átlagsúlyuk határozza meg.

Ellenben egy kültéri felszíni beton esetében az első kép, ami felmerülhet bennünk – a sztrádák, autóutak. Ezek súlya – főleg, ha teherautós forgalom is gyakori rajta – már nagyságrendekkel nehezebb lehet, mint egy körülbelül 100 kilogrammos ember tömege.

Általánosságban el lehet mondani, hogy beltéri beton esetében elegendő lehet, ha az aljzatbeton vastagsága mintegy 5-10 (vagy középértéke: 8) cm. Ez azt jelenti, hogy ezeken a felületeken csak gyalogosforgalomra kell számítani, abból sem túlzottan nagy mennyiségre.

Ezzel szemben a jóval nagyobb terhelésnek kitett kültéri, közúti forgalomra tervezett betonút vastagságának legalább 20-25 cm vastagnak kell lennie.

Kültéri beton vastagsága

  1. A beton időtállósága kültéri vagy beltéri felhasználás során

De nemcsak a beton terhelhetősége fontos a beton vastagságának meghatározásakor, hanem az időtállósága is. A hosszú élettartam egyik fontos tényezője pedig a betont érő időjárási körülmények és annak változatossága.

A szélsőséges időjárási körülmények eleve nagymértékben hatással lehetnek a beton időtállóságára. Meghatározó a hőmérséklet (túl alacsony/túl magas/nagy hőingadozás), a széljárás, illetve a fagynak való kitettség gyakorisága a beton minőségének szempontjából.

Könnyű belátni, hogy beltéri körülmények között mindezeket a tényezőket jóval könnyebb befolyásolni, és megfelelő állandóságot biztosítani. Ez pedig mindenképpen segít abban, hogy a beton minél hosszabb ideig őrizze meg időtállóságát, így kisebb vastagság is elég lehet.

Egy konkrét példán szemléltetve a kérdést: vegyünk egy csak gyalogosforgalomra használt járófelületet.

Ha ez a járófelület fedett helyen lett kialakítva, ahol nincsenek nagy hőingadozások és fagykár-veszély, elegendő lehet egy 5 cm-es betonvastagság.

Ezzel szemben, ha kültéri járdáról – például családi ház kertjének járófelületéről – beszélünk, akkor már indokolt az akár 10 cm-es betonvastagság is. Így megakadályozhatjuk, hogy a járófelület idő előtt szétrepedezzen az állandó fagyási-olvadási ciklusok miatt.

Kültéri beton vastagsága

Betonozna? Kérdése van? Forduljon szakértőhöz: Beton – Dimenzió.