Oldal kiválasztása

Betonozás vasalás – mi mindenre érdemes figyelni

A beton az építkezés egyik legjobb anyaga. Ennél jobb csak a vasalással megerősített beton lehet, amit röviden úgy hívnak: vasalt beton. És bár a szemnek legtöbbször láthatatlan, egy családi ház ép és repedésmentes fala azt mutatja: a betonozás vasalása szakszerűen történt.

A vasalással megerősített vasbeton valóban felelősségteljes és rendkívül lényeges feladatot tölt be ott, ahol használják. Ám csak abban az esetben töltheti be kényes feladatát, amit neki szántunk, ha jól van megépítve. A vasbeton vasalásának ugyanis – mint az építkezés minden egyes fázisának – megvan a maga szakszerű módja. Nem véletlen, hogy a betonozás vasalását is érdemes szakemberre bízni. Ebben a cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, amelyekre mindenképpen érdemes odafigyelni betonozás vasalásakor.

Betonozás vasalása – mindennek alfája és omegája a tervezés

Mint minden különösen összetett munka esetében, a betonozás vasalásánál is mindenekelőtt arra kell figyelni, hogy átgondoltan tervezzük meg. A betonozást magát és annak vasalását a statikai tervek alapján kell kivitelezni.

Minden betonozáskor alap, hogy készüljön vasalási és statikai terv, vasalási rajz és statikai számítások. Ezek többek között meghatározzák:

  • a beton vasalásához szükséges acélmennyiséget;
  • a betonacélok helyzetét a betonban;
  • a betonacél alakját;
  • a betonacélok elhelyezésének módját.

A fentiek mindegyike rendkívül komoly átgondolást, számításokat és tervezést igényel. Nem mindegy ugyanis például az, hogy mennyi betonacél kerül a betonba, de ez önmagában még nem elég a boldogsághoz. Hiába van kellő mennyiségű betonacél a betonban, ha azok nem ott és nem úgy vannak, ahogyan és ahol lenniük kell. Éppen ezért az alapos tervezési fázisra mindenképp nagy hangsúlyt érdemes fektetni.

Betonozás vasalás

Betonozás vasalás– mi mindenre érdemes figyelni

Betonozás vasalása – a terep megfelelő előkészítése a vasalás előtt

Ahhoz, hogy a beton és a vas szépen megkössön egymással, oda kell figyelni, hogy ezt lehetővé tudjuk tenni a számára. Ennek az egyik legfontosabb lépése, hogy mielőtt a betonacélt a zsaluzatba tennénk, meg kell tisztítani a felületet, amire kerülni fog. Ha magunk végezzük ezt a műveletet, akkor erre a legjobb eszköz egy drótkefe lehet.

Mi mindentől kell megtisztítani a felületet? Mindenekelőtt a:

  • kosztól, sártól,
  • homoktól, sódertől,
  • pikkelyes rozsdás maradványoktól.

Mit ne használjunk a betonozás vasalását megelőző felülettisztításhoz? Ne használjunk különféle zsírtalanító szereket, mert azok, csakúgy, mint a szennyeződések, ronthatják a beton és a betonacél egymáshoz tapadását.

Betonozás vasalás

Betonozás vasalás– mire érdemes figyeljünk?

Betonozás vasalása – előzzük meg a korróziót

A betonacél – anyagából adódóan –, nem megfelelően kezelve előfordulhat, hogy idővel elrozsdásodik, ez pedig rontja a hatásfokát a betonban. Ennek bekövetkezését kétféleképpen is megakadályozhatjuk:

  • felhasználásuk előtt a betonacél elemeit tisztítsuk meg;
  • fedje a betonacélt kellő vastagságú beton.

Megépítené álmai családi házát? Keressen minket: betonozz.hu.