Oldal kiválasztása

Szilárd beton: válassza a sziklaszilárd mixerbetont!

A beton eleinte, ameddig dolgozunk vele, képlékeny, így olyanra tudjuk alakítani, amilyenre csak szeretnénk. Másrészt ez a mixerbeton egy idő után megszilárdul. És ha egyszer megszilárdult, akkor az a jó benne, hogy valóban sziklaszilárd, stabil, tartós építmény válik belőle.

Legalábbis két feltétel teljesülése esetén, melyek a következők:

  • jó az összetétele: megfelelő minőségi mixerbeton;
  • a beton kezelése: tárolása/bedolgozása/utókezelése végig szakszerűen történt.

Ha mindezek teljesültek, és a betont további élete során sem éri olyan behatás, ami kárt tehet benne, örülhetünk. Ez ugyanis azt jelenti, hogy hosszú ideig tartó, strapabíró, masszív, szilárd betonunk lesz, ami még jó darabig kitart. Szinte olyan hosszú ideig is, mint a régi korok hasonló jellegű építési alapanyaga, a masszív római beton.

De hogyan, mitől válik az eleinte képlékeny beton szilárd betonná?

Szilárd beton: válassza a mixerbetont!

Szilárd betonhoz: válassza a mixerbetont!

Minek köszönhető a beton szilárdsága?

A beton, tudjuk jól, alapvetően három fő összetevőből áll, melyek a következők:

  • sóder (kavics, homok);
  • cement;
  • víz.

Ezeket kell összekeverni a megfelelő arányban ahhoz, hogy létrejöjjön a beton.

Ezek közül a megszilárdult, szilárd beton szilárd részét a nagyobb kavicsdarabok adják. A homok arra szolgál, hogy kitöltse a kavicsok között maradó kisebb réseket. A mixerbeton esetében mindehhez még hozzájönnek különböző egyéb adalékanyagok is. Ezek többek között abban segítenek, hogy a szilárd beton még szilárdabb, jobb minőségű legyen. Ezért érdemes mixerbetont választani, ha valóban szilárd betont szeretnénk.

Mi a helyzet a cementtel és a vízzel? A cement tulajdonképpen ragasztóként funkcionál: összetartja a kavics- és homokszemeket, hogy a beton ne essen szét, és szilárd betonná alakuljon. Mindezt úgy éri el, hogy a vízzel kémiai reakcióba lép; ezt nevezzük tulajdonképpen a beton megkötésének.

Amikor a beton kötéséről beszélünk, tulajdonképpen a beton szilárdulásáról is beszélhetünk, mivel ekkor kezdődik a szilárdulás folyamata is. A beton kötési ideje 28 nap, és nagyjából ennyi kell ahhoz is, hogy kellően szilárd legyen. Ám a beton szilárdulása ezt követően akár még évekig is folytatódhat.

Szilárd beton: válassza a mixerbetont!

A szilárd beton akkor lesz kellően szilárd, ha az utókezelése is megfelelő

A beton utókezelésén tulajdonképpen azt értjük, hogy elősegítjük a beton szilárdulásának folyamatát, és védjük a sérülésektől a szilárdulás ideje alatt. Ezért fontos az első hónapban, hogy elegendő – de nem túlzásba vitt – mennyiségű vízhez jusson a kötés, szilárdulás során. Ha ugyanis a beton a kötési, szilárdulási idő alatt kiszárad, nem lesz belőle sosem szilárd beton. Ahogyan akkor sem, ha túl sok vízzel árasztjuk el, mert akkor félő, hogy kimossuk belőle a szilárdságot adó kavicsszemcséket is.

Ha tehát valóban időtálló, hosszú ideig tartós, minőségi szilárd betont szeretnénk, legjobb, ha mixerbetont rendelünk.