Oldal kiválasztása

Vízzáró beton: nem egyenlő a vízálló betonnal…

…vízálló beton ugyanis valójában nem is létezik.

De az az igazság, hogy valójában tökéletesen vízzáró/vízálló beton sem létezik. De ettől még nem kell elkeseredni. Ugyanis ez nem jelenti azt, hogy a betonból készült épületelem-részek innentől kezdve folyamatosan ki lesznek téve a vizesedésnek.

De mihez kell ez a beton, és mitől lesz vízálló a beton? Ezekre a kérdésekre is igyekszünk választ adni. De még arról is szót ejtünk, hogy nem elég a betonnak vízzárónak lenni. Ugyanis az egész betonszerkezet vízzárósága adja majd meg számunkra a végső biztonságot.

Vízzáró beton

Vízálló beton: milyen esetekben szükséges?

A rövid válasz tulajdonképpen az lenne, hogy mindenhova vízálló beton kell. Egy ház, építmény egyik alapfeltétele ugyanis az, hogy távol tartsa a vizet. Ám ezt nem feltétlenül csak vízzáró betonnal lehet megoldani. Lehet például úgy kialakítani a házat és környékét, hogy elvezesse a vizet, és lehet vízzáró szigetelést is alkalmazni.

Vannak azonban olyan építési helyzetek, amikor mindenképpen vízálló betont kell használnunk. Ezek azok az esetek, amikor a beton vagy a vasbeton szerkezet várhatóan valamilyen formában vízzel fog érintkezni.

Ezek alapján vízálló betont elsősorban akkor alkalmaznak, amikor a beton vagy a vasbeton szerkezet vízzel, vízgőzzel, egyéb nedvességgel fog érintkezni. Ilyenek lehetnek például:

  • nagy páraterhelésű helyiségek határoló szerkezetei,
  • víznyomásnak kitett szerkezetek.

Mitől függ, hogy mennyire vízzáró a beton?

A megfelelően kikevert beton valamilyen szinten már eleve gátolja a víz áthaladását a betonon keresztül, de nem teljes mértékben. A víz ugyanis a beton repedései, illetve a betonanyag pórusai között meg tudja találni az utat. Az, hogy a beton milyen mértékben vízálló, a következőktől függhet:

  • a betonban levő cement összetételétől,
  • a  felületének adottságaitól,
  • a beton repedezettségétől,
  • a pórusstruktúrájától,
  • az adalékanyagaitól.

Vízzáró beton

A beton fajtái vízzáróság alapján

A betonfajták többféle szempont szerint vannak meghatározva, ami a beton minőségét adja. Ezek egyike az, hogy milyen a beton egyes környezeti behatásokkal szembeni ellenállósága – így például a vízzárósága. Ez alapján háromféle betonminőséget határozunk meg:

  • mérsékelten vízzáró beton,
  • vízzáró beton,
  • különlegesen vízzáró beton.

Vízálló beton: a beépítés, utókezelés fontossága

A beton vízzáróságát bizonyosfajta adalékanyagokkal növelni is lehet. A megépített beton vízállósága tovább javítható, ha a felületére szigetelőréteget teszünk. De ahhoz, hogy valóban vízzáró beton legyen az építkezés végeredménye, elengedhetetlenül fontos a megfelelő bedolgozás, tömörítés és utókezelés.

Végül pedig: nem elég, ha a beton vízzáró. A teljes vasbeton szerkezetnek vízzárónak kell lennie, hogy a szerkezeti csomópontok, hézagok, csatlakozások mentén se tudjon beszivárogni a víz.

Stabil szerkezetre, minőségi betonra vágyik? Hívjon minket: betonozz.hu, a betonozás szakértője.