Oldal kiválasztása

Ahhoz, hogy elvárásainknak megfelelő, jó minőségű, terhelhető és időtálló legyen az építkezés során használt beton, rendkívül fontos a beton utókezelése is. Hiába figyelünk oda arra, hogy az alapanyag maga megfelelő legyen, és költünk sok pénzt a beépítésre. Mindez könnyen kárba veszhet, ha a végső fázisra nem fordítunk kellő figyelmet.

Nem véletlen, hogy már több szót ejtettünk a beton száradási/kötési idejéről, illetve arról, mire figyeljünk a friss beton terhelésekor. De mik azok a tényezők, amelyeket nem szabad kihagynunk, mielőtt valóban késznek mondhatjuk a betont feladata betöltésére? Most ezeket tekintjük át részletesebben.

Beton utókezelése – a kritikus első hónap

A beton teljes megkötéséhez és a megfelelő szilárdság eléréséhez általánosságban elmondható, hogy legalább 28 napra van szükség. Ezt mindenképpen érdemes már az építkezés tervezésekor figyelembe vennünk.

Beton utókezelése, Betonozás, Beton - Dimenzió

Beton utókezelése – védelem a megszilárdulás ideje alatt

A még nem megszilárdult beton még különösen sérülékeny. Ezért ebben az időszakban különösen oda kell figyelnünk a leterített beton külső ártalmaktól való óvására, ezért ügyeljünk a felületvédelemre. Az első feladat tehát az, hogy elkerítsük a kész szerkezetet. Védjük a rázkódástól, ütéstől, és ügyeljünk arra, hogy senki ne lépjen rá.

Beton utókezelése – óvjuk a kiszáradástól

A megkötés/szilárdulás folyamata során a beton alkotóanyagai számára a víz elengedhetetlen, ezért gondoskodjunk a nedvesen tartásáról. Ezt kétféleképpen segíthetjük elő.

  1. Biztosítsuk a szükséges vízmennyiséget a felületen

Ezt folyamatos locsolással, permetezéssel, elárasztással lehet legegyszerűbben megoldani, de olyan anyaggal való takarással is, ami nedvességtartó, és átadja a nedvességet. Ilyen anyag lehet például juta vagy terfilréteg. Ez utóbbi azért is jobb, mert egyenletesebben és finomabban oszlatja el a nedvességet, szemben azzal, ha erős vízsugárral locsoljuk. Az ugyanis rongálhatja a felső részt, és kimoshatja belőle a finom részeket.

  1. A párolgás elleni védelem

Bár ez egy kicsit drágább megoldás, és igényel némi szakértelmet, különben inkább árt, mint használ, különleges esetekben ezt is alkalmazzák. Ilyenkor speciális párazáró fóliát vagy bevonatot helyeznek hermetikusan a kötés alatt álló beton felületére.

Beton utókezelése – vegyük figyelembe az időjárási körülményeket

A szélsőséges időjárási viszonyok, mint a nagyon meleg vagy túlságosan hideg, nem tesznek jót a kötés alatt álló betonnak.

Túl meleg időben a beton megrepedhet, ezért ilyenkor több nedvességet kell biztosítani neki. Nagy hidegben pedig érdemes hőszigetelő réteget tenni rá, ami nemcsak nedvesen tartja, de védi a lehűléstől is.

Beton utókezelése, Betonozás, Beton - Dimenzió

Beton utókezelése – kizsaluzás

A szükséges idő letelte után lehet eltávolítani a betonból a tartószerkezeteket. Ez különösen nagy odafigyelést igényel, mivel úgy kell megoldani, hogy ne sérüljön a beton. Ne érjék ütések, ne pattanjanak le az élek. Ezt tehát mindenképpen érdemes professzionális segítséggel elvégezni.

Beton utókezelése – a kész betont is óvni kell

Bár a kizsaluzással a beton utókezelése is véget ér, a betont továbbra is védeni kell a károsító tényezőktől. Kerüljük el, hogy savas anyag kerüljön rá, vagy égjen valami a felületén.

A beton élettartama tehát nagymértékben múlik a helyes kezeléstől. Bízza ránk a betonozást, és nem kell aggódnia!