Oldal kiválasztása

Betonacélháló komolyabb munkálatokhoz mixerbetonnal

A tervezés fontossága +2 jótanács a kivitelezéshez

Ha kisebb kerti sütögetőt vagy garázsbeállót építünk, akkor is jól jöhet a betonacélháló, főleg ha mixerbetonnal van kombinálva.

Ám ha ezeknél komolyabb munkálatokról van szó: családi ház vagy bármilyen lakóház esetén, akkor még valamire nagy szükség van. A valóban stabil, időtálló szerkezetek készítéséhez betonacélháló és mixerbeton elengedhetetlen – plusz nem árt odafigyelni a tervezésre, és jól kivitelezni.

Betonacélháló mixerbetonnal komolyabb munkálatokhoz

Betonacélháló mixerbetonnal komolyabb munkálatokhoz

Betonacélháló mixerbetonnal komolyabb munkálatokhoz: első a statikai terv

Mindenekelőtt nem árt tisztában lenni azzal, hogy a vasbeton szerkezetek kialakítását: a vasalást, betonozást mindig előzetes tervek alapján végzik. Főleg, ha komolyabb munkálatokról van szó. Ilyenkor részletesen kidolgozott vasalási és statikai terv; egy átgondolt, szakszerű vasalási rajz, illetve statikai számítások is készülnek.

Mi mindent tartalmaz egy statikai terv:

  • a betonacélháló mennyiségének meghatározását, ami a vasaláshoz kell;
  • a betonacélháló pontos elhelyezkedését a mixerbetonban;
  • a betonacélháló elhelyezésének módját;
  • sőt, akár a különböző betonacélháló-elemek közötti átfedés mértékét is.

Mindezek nem véletlenül vannak meghatározva, és kifejezetten az adott munkálatra lettek kikalkulálva és megtervezve. Ha ettől eltérnek valamiben kivitelezéskor, már korántsem biztos, hogy tökéletes és időtálló lesz a végeredmény.

Vagyis ahhoz, hogy valóban biztosra menjünk komolyabb munkálatok esetén, akkor nemcsak a tervezés, hanem a gondos kivitelezés is hasonlóképpen fontos.

Betonacélháló mixerbetonnal komolyabb munkálatokhoz

Betonacélháló mixerbetonnal komolyabb munkálatokhoz

Fontos teendők betonacélhálóval és mixerbetonnal komolyabb munkálatok során

A gondos tervezés és a kivitelezés tehát egyaránt fontos, amikor komolyabb munkálatokhoz betonacélháló és mixerbeton kombinációját alkalmazzuk.

Bizonyos teendők talán értelmetlennek vagy feleslegesnek tűnhetnek, pedig valójában nagyban befolyásolhatják az elkészült vasbeton szerkezet minőségét.

Fontos teendő komolyabb munkáknál a betonacélháló tisztítása, mielött mixerbetonba kerül

Gondolnánk-e például, hogy a betonacélháló-mixerbeton kombinációjának hatékonysága azon is múlhat, hogy kellően tiszta felületre kerültek? Pedig így van: mielőtt elhelyezik a betonacélhálót a zsaluzatba, előtte minden felületről eltávolítják a koszt, sarat és rozsdát.

Fontos, hogy a mixerbetonmassza a lehető legtisztább és leghomogénebb felületekkel tudjon csak érintkezni!

Fontos teendő a rozsdamentesítés is, komolyabb betonacélháló-mixerbeton szerkezeteknél

A másik tényező, amiről nem feltétlenül gondolnánk, hogy befolyással van a betonacélháló-mixerbeton szerkezet minőségére, nem más, mint a rozsda.

Könnyen előfordulhat, hogy hiába van tökéletesen megtisztítva, a betonacélháló mégis elkezd rozsdásodni. Márpedig egy rozsdás betonacélháló ronthatja a mixerbeton hatásfokát, így hosszú távon gyöngítheti az egész szerkezet.

Márpedig ez akár komoly gondokat is okozhat, főleg komolyabb szerkezetek: épületek alapja vagy aljzat kialakítása esetén. Ilyenkor legjobb, ha eleve rozsdamentes acélból készült betonacélhálót helyeznek a mixerbetonba.

Ha ez nem megoldható, akkor úgy alakítsuk ki a mixerbeton-felületet, hogy a benne található betonacélháló egyáltalán ne érintkezzen szabad levegővel. A betonacélhálót takarja minden oldalról több centiméternyi beton.

Minőségi mixerbeton a stabil, időtálló szerkezetekhez.

Betonozás szakemberrel és mixerbetonnal