Oldal kiválasztása

Beton hozzávalók: van, amit nem lehet házilag hozzáadni

…csak a mixerbetonhoz

A beton, amellett, hogy a legelterjedtebb és legnépszerűbb építőanyag, egyúttal a legegyszerűbben kikeverhető is. Csak be kell szerezni hozzá a beton hozzávalókat, beleönteni egy betonmixerbe, összemixelni, és már kész is van a tökéletes beton.

…Gondolja ezt az egyszeri, laikus, építkezni vágyó ember. De mi most elárulunk egy titkot: a jól ismert beton hozzávalókból készült, sima beton nem minden építési feladatra alkalmas. Ha tehát komplett házat építenénk, akkor legjobb, ha nem a beton hozzávalóiból készítjük házilag a betont, hanem mixerbetont rendelünk hozzá.

Nézzük, melyek a beton hozzávalók, amikor nem feltétlenül mixerbetont kell használni, és melyek a mixerbeton hozzávalók, amikor a minőség elengedhetetlen.

Beton hozzávalók

Beton hozzávalók kevésbé lényeges építési munkálatokhoz

Tegyük fel, hogy házunk már felépült, és csak kisebb, ház körüli munkákhoz (beton javítása, kerti grillsütő, betonjárda stb.) kell beton. Ebben az esetben a házilag kevert beton fő hozzávalói:

 • cement,
 • víz,
 • szilárd adalékanyag: kavics, homok, vagyis sóder.

Házi betonozáshoz tehát mindössze háromféle anyagból tevődnek össze a beton hozzávalói. Ráadásul ezek olcsók és könnyen beszerezhetőek.

Ám a betonozás fortélyai nem feltétlenül a hozzávalókon múlnak – azért nem árt ezekből sem a lehető legjobb minőséget választani. A lényeg azonban, ha nem előre kikevert, kész mixerbetont rendelünk, a beton hozzávalók arányában, megfelelő kikeverésében rejlik. És persze a tökéletes végeredmény érdekében még ebben az esetben is fontos, hogy a házilag kikevert betont:

 • helyesen tároljuk;
 • odafigyelve dolgozzuk be;
 • kötés alatt védjük a sérülésektől;
 • szakszerűen utókezeljük.

Ezzel szemben mit érdemes tudnunk a mixerbeton hozzávalók kapcsán?

Betonozás pumpával

Mixerbeton hozzávalók: a titkos recept teszi tökéletessé

A mixerbeton hozzávalói első ránézésre nagyon is hasonlítanak a sima beton hozzávalókhoz. A mixerbeton hozzávalók valójában ugyanúgy kezdődnek, mint a beton hozzávalók:

 • cement,
 • víz,
 • szilárd adalékanyag: kavics, homok, vagyis sóder…

…ám a mixerbeton hozzávalók nem állnak meg itt, hanem folytatódnak, méghozzá a titkos recept szerint meghatározott hozzávalókkal. Ezt a hozzávalót röviden így nevezzük:

 • adalékanyag.

Mit jelent ez pontosan? Az adalékanyagok az egyszerű betonhoz képest módosítják a beton alaptulajdonságait, méghozzá az adott építési feladatra, körülményekre szabva. Adalékanyag lehet például fagyásgátló, ami téli betonozás során segít, hogy ne fagyjon el a beton. Ilyen adalékanyagokat azonban házi betonozás során nem lehet használni.

Beton hozzávalók: a mixerbetonnál az arányok is sokkal pontosabbak

Nem elég, hogy a mixerbeton hozzávalók többet tudnak a sima beton hozzávalónál is. A mixerbeton minősége abban is rejlik, hogy a hozzávalók aránya is sokkal pontosabb.

Így lesz a mixerbeton igazán minőségi beton, a stabil, tartós eredmény érdekében. Építkezik? Mixerbeton Budapest, a mixerbeton szakértőjétől!