Oldal kiválasztása

Milyen mixerbetontípusok vannak?

..És melyik mixerbetontípus mire jó?

Csoportosítani bármit lehet, a mixerbetont is. Kérdés, hogy mire jó csoportosítani bármit is – köztük a mixerbetont?

Miért jó tudni, milyen mixerbetontípusok vannak?

Nyilván nem véletlenül csoportosítanak mindent –azért, mert az segíthet az eligazodásban. Ugyanez a helyzet a mixerbeton és mindenfajta egyéb beton esetében is.

Valójában tulajdonképpen mixerbeton és nem mixerbeton között például az összetevőiben nincs különbség. Mégsem mindegy, hogy milyen arányban, minőségben vannak adott betonban.

És hogy miért nem mindegy? Azért, mert a mixerbeton és nem mixerbeton összetevőinek aránya, minősége egyben a mixerbeton tulajdonságait is meghatározza. És attól függően, hogy adott mixerbetonnak milyen tulajdonságai vannak, különböző célokra lehet felhasználni őket.

Vagyis a lényeg: azért érdemes tudni, hogy milyen mixerbetontípusok vannak, hogy ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbb mixerbetontípust.

Milyen mixerbetontípusok vannak? Attól függ, hogyan csoportosítjuk őket

Mindenféle betont, és köztük a különféle mixerbetontípusokat is rengetegféleképpen lehet csoportosítani.

Csak pár példa a számtalanféle mixerbetontípus különféle csoportosítási lehetőségeire:

  • mixerbetontípusok a mixerbeton felhasználása szerint;
  • mixerbetontípusok a mixerbeton állaga szerint;
  • mixerbetontípusok a mixerbeton sűrűsége szerint;
  • mixerbetontípusok a mixerbeton összetevőinek szemcsemérete szerint;
  • mixerbetontípusok a mixerbeton környezetnek való ellenálló képessége szerint;
  • mixerbetontípusok a mixerbeton nyomószilárdsága szerint; stb.

…És még folytathatnánk hosszasan a sort… A fenti tulajdonságokat szokták egyébként különféle titokzatos kódokkal meghatározni a mixerbeton jelölései.

Szerencsére egy átlagos földi halandónak nem szükséges minden csoportosítást, és azok alapján minden mixerbetontípust ismernie. Ott van helyette a szakértő, aki megmondja, hogy milyen mixerbetontípust érdemes választania ahhoz, amihez szüksége van rá.

Milyen mixerbetontípusok vannak családi ház, ház körüli betonozási munkákhoz?

Ráadásul a legtöbb embert leginkább az olyan mixerbetontípusok érdekelhetik, melyek nem ipari jellegű, hanem házi betonozásra lehetnek alkalmasak. Olyan jellegű csoportosítások és mixerbetontípusok lehetnek inkább a mérvadóak, amelyek egy családi ház építéséhez/bővítéséhez/felújításához vagy ház körüli betonozáshoz kellenek.

Innentől kezdve a kérdésre, hogy milyen mixerbetontípusok vannak, a mixerbetontípusok legjellemzőbb tulajdonságai, illetve az építkezés célja segíthet megadni a választ.

Ezek alapján nézzük, milyen mixerbetontípusok jöhetnek szóba leggyakrabban családi ház és környékének betonozási munkálataihoz:

A szerelőbetonhoz alacsonyabb nyomószilárdságú mixerbetonok is elegendőek. Alapozáshoz viszont már magasabb kell, és előfordulhat, hogy vasalás is kelleni fog bele.

A mixerbeton képlékenysége fogja meghatározni, hogy használhatunk-e betonpumpát a mixerbeton bedolgozáshoz; vasalt betonhoz már kell egy minimum mixerbeton-nyomószilárdság. A függőleges igénybevételnek kitett mixerbetonoknak pedig már egészen sokféle speciális követelménynek (ellenálló, fagyálló) kell megfelelnie.

Elakadt a mixerbetontípusok között? Segítünk: mixerbeton a betonozás szakértőjétől!

Betonozás szakemberrel és mixerbetonnal - Milyen mixerbetontípusok vannak?