Oldal kiválasztása

A beton, mint legtöbben tudjuk jól, egy mesterségesen előállított anyag. A betongyártás segítségével nagy szilárdságú tartószerkezeteket lehet megalkotni, úgy, hogy a munkálatok során a megfelelő formára tudjuk alakítani. A végeredmény pedig – ideális esetben – egy rendkívül masszív, az időnek és az eróziós folyamatoknak hosszan ellenálló felület.

Az előre, egyedileg összeállított beton szigorú minőségi szabványoknak kell, hogy megfeleljen, állaga, összetétele pedig attól függ, milyen felhasználásra készül.

Betongyártás – a beton alkotóelemei

A kész beton alapvetően a következő alapanyagokból tevődik össze:

  • cement
  • kavics/kőtörmelék, homok (adalékanyag)
  • víz

Betongyártás - -Beton- Dimenzió

Nézzük ezeket egy kicsit részletesebben:

  1. cement

A cement már maga is egy több összetevőből álló anyag. Mészkőből, agyagból és márgából (szénsavas mészkőből és agyagból álló üledékes kőzet) keverik ki és égetik össze. Az így összeállt anyagot klinkernek nevezik, amit aztán finomra őrölnek. Ez az őrlemény tulajdonképpen a cement. Eleinte képlékeny halmazállapotú, majd különböző kémiai folyamatok során megszilárdul.

A cement a betonban egyfajta ragasztóanyagként a szilárd összetevők összetartására szolgál.

  1. kavics, homok, adalékanyag

Ez az alkotórész adja a beton össztömegének 70-80%-át. Alapvetően természetes kövek és annak származékai alkotják.

A nagyobb méretű, szemcsés kavicsok adják a beton kőkemény részét. Az apró szemcséjű homok pedig a nagy kavicsok közötti réseket tölti ki.

Betongyártás - -Beton- Dimenzió

  1. víz

A víz a cement megkötéséhez szükséges. A cement a vízzel kémiai reakciókba lépve megszilárdul, majd a szilárd részekkel együtt nagy teherbírású, egyenletes felszínű kőkemény anyaggá válik. A folyamat során a víz nagy része elpárolog.

A kész beton levegőt is tartalmaz.

Betongyártás – a betongyártás folyamata

Betongyártás során a fenti fő összetevőket előre meghatározott és kimért arányban összekeverik, majd megfelelő utókezeléssel biztosítják, hogy ne károsodjon. A keverés után további adalékanyagok kerülhetnek bele, melyek a megfelelő állagot és a szilárdulás gyorsaságát szolgálják. Az adalékanyagok fajtája és mennyisége attól függ, milyen végfelhasználásra kerül a kész beton. A főbb adalékanyagok:

  • légpórusképző
  • kötéskésleltető
  • fagyásgátló
  • folyósító/képlékenyítő

Betongyártás – a kész beton minősége

Az előre gyártott betonok minőségét szigorú szabványok határozzák meg. Ennek része, hogy mind az alapanyagokat, mind a kész betont független, akkreditált laboratóriumok ellenőrzik.

Cégünk a Beton- Dimenzió Kft ilyen, garantált minőségű betonok forgalmazásával és gyártásával foglalkozik. Keressen minket bizalommal! Már az előkészületekben, igények felmérésében is segítünk. Ezt követően pedig a megfelelő beton alapanyagot speciális szállítóeszközben szállítjuk a felhasználás helyére, és készre kevert állapotban adjuk át önnek.

Betongyártás - -Beton- Dimenzió