Oldal kiválasztása

Alap betonozása 6+1 lépésben

Az alap betonozása alapkérdés – mondhatnánk stílusosan. Ezzel arra szeretnénk utalni, hogy ahhoz, hogy a házunk kellőképpen stabil legyen, ez az egyik legfontosabb tényező.

Ha biztosra akarunk menni a családi házunk építésekor, akkor a legjobb megoldás, ha szakemberre bízzuk, házastul, alapostul. Ám ha magunk szeretnénk elvégezni, akkor a következőkre érdemes odafigyelni az alapunk betonozásánál.

Alapbetonozás: a megfelelő munkák a megfelelő sorrendben

Az alábbi lépések elsősorban sávalap betonozására vonatkoznak, mivel egy átlagos családi ház ilyen alapra épül. Mielőtt azonban rögvest fognánk a lapátot, hogy kiássuk a helyet az alap betonjának, inkább kövessük az alábbi munkafolyamat-útmutatót.

 

Alapbetonozás: előbb a tervezés…

A nulladik lépés: Ha mindenképpen magunk akarjuk elvégezni az alap betonozását, akkor is, a biztonság kedvéért, egyeztessük elképzeléseinket egy profi tervezővel.

  1. A betonalap kijelölése

Ügyeljünk arra, hogy a betonalap helye pontosan ott és úgy legyen, ahogyan előzetesen, a ház elhelyezkedése alapján meg lett határozva.

  1. A megfelelő betonfajtát válasszuk az alap betonozásához

A legjobb, ha a konkrét betonminőséget is tervező segítségével határozzuk meg. Ezt követően pedig megrendeljük a megbízható betonforgalmazótól.

Alapbetonozás: ezután a kivitelezés

  1. Az alap betonozásához szükséges földmunkánk elvégzése

A pontosság itt is rendkívül fontos: ügyeljünk arra, hogy az árkolás tökéletesen kövesse a kijelölést, a megfelelő mélységben és szélességben. Ha tényleg biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes a beton alapot körbezsaluzni. Így elkerülhetjük a beomlás veszélyét, és a laza talaj elmozdulását.

  1. Az alapbetonozás vasalása rendkívül fontos fázis

…ezért ehhez tényleg érdemes szakember segítségét igénybe venni. Az alap betonozás vasalása statikai terv alapján készüljön, az abban meghatározott anyagminőség és -vastagság szerint.

Alap betonozása

Az alapbetonozás vasalása rendkívül fontos fázis

Ha a vasalás elkészült, következik maga a konkrét betonozási munka, azaz az alap betonozása.

  1. Az alap betonozásához szükséges beton megrendelése, kiszállíttatása

Ha jól választottuk meg azt a céget, amitől a betont rendeljük, nagy valószínűséggel ki is fogják szállítani a megrendelt betont.

A beton kiszállítása történhet betonmixerrel vagy a különleges pumix gépkocsival, a helyszín adottságaitól függően.

Ezután viszont már tényleg nincsen más hátra, mint hogy nekilássunk az alap betonozásának.

Mixer kocsik, Beton - Dimenzió

Mixer kocsik, Beton – Dimenzió

  1. Az alap betonozása

Az alap betonozása alapvetően az általános betonozási módok szerint történik: a képlékeny betont beleöntjük a kijelölt részre.

Alapbetonozás: a beton elhelyezését követően sincs vége a munkának

Ugyanis, amit nem győzünk eléggé hangsúlyozni: a jó betonalap elengedhetetlen feltétele a beton megfelelő utókezelése.

+1. És legvégül egy jó tanács:

A betonalap készítése során sok levegő kerül a betonba, ami csökkenti a beton szilárdságát. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, ne feledjük az utókezelés egy fontos fázisát sem: a beton tömörítését.

Családi háza építéséhez válasszon minket, és valósítsuk meg közösen álmai otthonát!