Oldal kiválasztása

Mixerbeton utókezelése nyáron

5 nyári utókezelési aranyszabály +1 tipp, hogy mixerbetonunk ép maradjon

A mixerbeton igazán megéri az árát

Viszont akkor marad igazán sokáig tartós és megbízható minőségű, ha kellő odafigyeléssel kezeljük nyáron is. Nyári betonozáskor nemcsak a mixerbetonnal történő betonozás során, hanem végig különleges elővigyázatossággal kell kezelni mixerbetonunkat.

A mixerbeton utókezelése nyáron pedig aztán tényleg komoly hozzáértést igényel annak érdekében, hogy sokáig élvezhessük a mixerbeton adta előnyöket. Nézzük most meg kicsit részletesebben, mi mindenre kell odafigyelni, hogy a mixerbeton utókezelése nyáron is kellően szakszerű legyen.

Mielőtt megkezdődne a mixerbeton utókezelése nyáron…

…Néhány technikai információ arról, hogy miért lényeges, hogy valóban gondos legyen mixerbeton utókezelése nyáron.

  1. Mixerbeton utókezelés nyáron – miért van rá szükség?

A mixerbeton utókezelésére alapvetően azért van szükség, hogy a benne található cement hozzájusson a kellő mennyiségű vízhez a megkötéséhez. Vagy emberi nyelven fogalmazva: ne száradjon ki idő előtt a mixerbeton.

Betonozáskor a beton bedolgozása általában kb. másfél-kétszeres vízmennyiséggel történik. Nyáron ez a mennyiség kontroll nélkül olyan gyorsan elpárolog, hogy tönkremehet a mixerbeton felülete; akár a teljes betonszerkezet épsége is.

  1. Mixerbeton utókezelés nyáron, hogy ne vesszen el minősége

A mixerbeton utókezelés nyáron különösen arra szolgál, hogy a mixerbeton eredendő jó minősége ne vesszen el, maradjon meg később is. Egy elrontott, túlvizezett mixerbetont viszont a legjobb utókezelő anyagok sem fogják tudni az utókezelésnél megjavítani.

Mixerbeton utókezelése – szabályok, melyeket be kell tartani

Jöjjenek tehát a konkrét tanácsok arra, hogyan történjen a mixerbeton utókezelése a meleg időben:

  1. A mixerbeton utókezelése nyáron is minimum két héten át – de inkább tovább – tartson!
  1. A mixerbeton utókezelését nyáron a lehető leghamarabb meg kell kezdeni, a mixerbeton felületének folyamatos nedvesen tartásával. Nem elég a párazáró filmréteg, hanem tegyünk rá fóliát, és az alá locsoljunk vizet.
  1. Különösen erős napsugárzás, kánikula esetén ne csak locsoljuk, hanem árasszuk el vízzel, rakjunk rá geotextíliát, és tartsuk nedvesen! Ezzel a hőszigetelés is megoldható.
  1. A locsoláshoz használt víz hőmérséklete ne legyen 10C-nál hidegebb a mixerbeton felületének hőmérsékletéhez képest. Az ennél nagyobb hőmérséklet-különbség ugyanis úgynevezett hősokkot okoz, ami a mixerbeton felületén repedéseket eredményezhet.
  1. Kültéri mixerbeton-felületnél: az előírt párazáró szerek alkalmazása segít megakadályozni, hogy a felületen levő víz túl hamar elpárologjon. Ám a mixerbeton hővédelmére mégsem alkalmasak, mert nem jó a hőszigetelésük.

+1 jótanács, ha igazán biztosra szeretnénk menni, és nem akarjuk, hogy értékes, minőségi mixerbetonunk tönkremenjen, a helytelen/hiányos utókezelés miatt nyáron:

Ne bízzuk a véletlenre, forduljunk szakemberhez, aki jól végzi el a mixerbeton utókezelését nyáron is.

Mixerbeton Budapest: minőségi mixerbeton a betonozás szakértőjétől – olvassa blogunkat, hogy a nyári betonozás se okozzon gondot!

Mixerbeton utókezelése nyáron