Oldal kiválasztása

Betonjárda burkolása

Azaz térkő lefektetése mixerbetonra

Egy épület környékén elkerülhetetlen, hogy valamilyenféle járda kerüljön. A járda régebben szinte csak betonból (mixerbetonból) készülhetett, ám napjainkra megnőtt az igény valamilyen, betonjárda helyetti, elegánsabb megoldás iránt.

(Járda, azaz kültéren található, szilárd, épített felület, amin járni szoktak, de nem beton, jellemzően a térkő (ritkán járdalap). Manapság az esetek nagy részében a nem-beton járda a térkő járdát jelenti. Ezért az egyszerűség kedvéért cikkünkben térkőnek hívjuk a burkolatot, vagyis a járda közvetlen járófelületét.)

De legyen a kerti járdánk bármiből, ahhoz, hogy kellően stabil, időtálló legyen, mixerbetonnak valamilyen formában lennie kell benne. Ezért járdakészítés során nagy eséllyel felmerül a betonjárda burkolásának témája. Melyek lehetnek a betonjárda burkolásának különbözőféle módjai?

Betonjárda burkolása

Betonjárda burkolása

Milyen esetekben merülhet fel a betonjárda burkolása?

Kétféle esetben merülhet fel a betonjárda burkolása:

  • ha a – legtöbb esetben térkő – járdát szeretnénk korábbi, kevésbé esztétikus betonjárdánkra, ezért a meglévő betonjárda burkolása mellett döntünk;
  • ha még nincs járdánk, de szeretnénk, viszont nem mixerbetonból, hanem térkőből. De nagyon helyesen, tudjuk, hogy a térkő járda alá is szükséges mixerbeton alap, vagyis betonágyazat.

Valójában a betonjárda burkolása a szó szoros értelmében az első helyzetet takarja; az esetek többségénél a betonjárda burkolásán azt értik. De azért nem árt beszélni mindkét szituációról. Főleg azért, mert a második eset a maga módján igencsak hasznos és tanulságos lehet, ha valaki térkő járdát szeretne.

Betonjárda burkolása

Betonjárda burkolása, ha a meglévő járdára szeretnénk burkolatot

Sokan úgy gondolják, hogy a térkő járda alá nem szükséges mixerbeton. Ezért ha valaki le szeretné cserélni régi betonjárdáját, akkor két út között választhat:

  • nagy költségen, sok vesződséggel feltöri a meglévő betont, és elszállíttatja, majd nulláról kezdve megépíti a térkő járdáját;
  • meghagyja a mixerbetonjárdát, és azt burkolja le térkővel.

Utóbbi sokkal egyszerűbb, és ráadásul a térkő járda egy stabil mixerbeton alapon fog nyugodni. Ilyenkor három szempont van, amit nem árt figyelembe venni:

  • Ellenőrizzük, és gondoskodjunk róla, hogy a betonalap és a térkőburkolat közé ne tudjon víz kerülni.
  • Nem árt, ha a mixerbeton-alapra minél kevesebb réteg kerül, hogy minél vékonyabb maradjon a felület. Ezt általában vékony, 4 centiméteres térkővel oldják meg; vagy fagyálló kültéri ragasztóval, vagy 2 centiméteres homokágyba helyezve.
  • Vékony rétegrend szükséges már csak azért is, mert betonjárda burkolása csak úgy lehetséges, ha a küszöbszint alatt maradunk.
Mikor lehet friss betonra burkolni?

Mikor lehet friss betonra burkolni?

Betonjárda burkolása, vagyis térkő járda betonágyazattal

Bármilyen kicsi a forgalom és a terhelés a térkő járdán, kerüljön a térkő alá mixerbeton. Hogy miért?

  • a mixerbeton ágyazat egyenletes teherbírású, és tökéletes homogenitást biztosít;
  • a mixerbeton alapréteg nem fog lesüllyedni;
  • mixerbeton alapréteggel elkerülhető a járda gyomosodása.