Oldal kiválasztása

A betonozás alapjai kezdőknek

A betonozás nem egy ördöngösség – mondja ezt az, aki

  1. vagy szakember;
  2. vagy csinálj-mindent-magad típusú, rutinos betonozó amatőr;
  3. olyan amatőr, aki még az életében nem betonozott – viszont nagy az önbizalma.

Utóbbiak az első betonozás gyakorlata során lehetséges, hogy egy kicsit másképp fogják gondolni, mennyire is egyszerű a betonozás. Még az is előfordulhat, hogy a legközelebbi betonozás során inkább maradnak az egyszerűbb, de annál hatékonyabb megoldásnál: a mixerbeton rendelésnél.

A betonozás alapjai kezdőknek ugyanis elméletben sokkal egyszerűbbnek látszanak, mint a gyakorlatban. Sajnos mi, a mixerbetonnal foglalkozó szakemberek a gyakorlatban csak akkor tudunk segíteni, ha mixerbetonból készül a betonozás. De most megpróbálunk így elméletben adni pár tippet a betonozás alapjairól kezdőknek – gyakorlati megfontolások alapján.

Betonozás alapjai kezdőknek #1: milyen jellegű betonozásról van szó?

Mielőtt belefognánk a betonozásba, tisztázzuk: házilag betonozni nem lehet akármit. Alapvetően elmondható, hogy házilag kizárólag a kevésbé kényes, valamint kevés beton alapanyagot igénylő építményeket érdemes. Melyek lehetnek ezek? Leginkább kisebb, ház körüli, kerti betonépítmények. Például:

  • kerti sütögető,
  • kerítések alapja,
  • kerti betonjárda stb.

Minden másra (pl. alapozás, betonfödém stb.) inkább a mixerbetont és szakemberek segítségét javasoljuk.

Betonozás alapjai kezdőknek

Betonozás alapjai kezdőknek #2: a beton alapanyagai

Azt valószínűleg még a legkevésbé hozzáértő laikusok is tudják, hogy melyek a beton fő összetevői: cement, sóder, víz. Ám önmagában az, hogy ezeket összekeverem, nem garantálja, hogy jó is lesz az a beton. Mire kell figyelni a beton összetevői során?

Betonozás alapjai kezdőknek #3: a betonozás menete

Legyen szó bármiféle betonozási munkálatról, kézileg kikevert betonból vagy mixerbetonból, a betonozás a következő fázisokból tevődik össze:

  • bedolgozás,
  • tömörítés,
  • utókezelés.

Ezek egyikét sem szabad kihagyni, és mindegyiket a lehető legnagyobb szakértelemmel kell elvégezni, ahhoz, hogy valóban jó legyen a végeredmény.

De természetesen maga a betonozás a gyakorlatban ennél jóval több lépésből áll. Így például nem szabad elfeledkezni:

Betonozás alapjai kezdőknek

Betonozási alapok kezdőknek #4: a legfontosabb az átgondoltság,odafigyelés

Mi is lehet a legfontosabb tanács, akkor, ha a betonozás alapjai kezdőknek kerülnek elmagyarázásra? Valószínűleg az, hogy mielőtt bármiféle betonozásba kezdenének, gondoljanak mindet át, tervezzenek meg mindent alaposan. Igyekezzenek felkészülni a nem várt nehézségekre, mint például az időjárási tényezők, a beton tárolása vagy a szükségesnél több betonmennyiség.

Ha pedig bármiben megakadnának, akkor ne szégyelljenek tanácsot kérni a hozzáértő betonozási szakemberektől. Betonozás alapjai kezdőknek: minden azon múlik, hogy kellően felkészülten vágjunk bele a betonozási munkálatokba.