Oldal kiválasztása

Betonjavítás könnyedén, de mit lehet egyáltalán javítani?

Ha szétnézünk házunk táján, és figyelmesen tekintünk körbe, bizonyára többféle – ideális esetben mixerberonból készült – betonfelületbe fog ütközni a szemünk. Ezek közül előfordulhat, hogy némelyik jó állapotban van, de olyan is lehet, ahol viszont elkélhet némi betonjavítás.

A betonjavítás könnyen megoldható – legalábbis sok esetben. Van viszont olyan is, amikor a beton javítása nemhogy nem könnyedén, de akár egyáltalán nem kivitelezhető.

Szerencsére azért legnagyobbrészt van rá mód, hogy megjavítsuk régi, akár nem mixerbetonból készült betonunkat és a betonjavítás könnyedén elvégezhető. Nézzük most meg, melyek azok a mixerbetonból vagy egyéb betonból készült felületek, ahol a betonjavítás könnyedén megoldja a problémát.

Ha tudjuk, mi okozta a károsodást, könnyebb kideríteni, lehet-e betonjavítás könnyebb

A ház körül található mixerbetonból és nem mixerbetonból készült betonfelületek jellemzően az alábbi okok valamelyike miatt károsodhatnak:

 • a (mixer)beton sérülése: töredezése, morzsolódása, lepattogzása;
 • a (mixer)beton elöregedése;
 • a (mixer)beton repedése;
 • a mixerbetonból készült vasbeton szerkezet korróziója.

Mitől függ, hogy a betonjavítást könnyebben vagy bárhogyan kivitelezhető-e?

Hogy a betonjavítás könnyedén – vagy bárhogyan – megoldható-e, azt több tényező befolyásolhatja. Többek között például ezeket érdemes számba venni, mielőtt nekilátnánk sérült betonunk kijavításának:

 1. A probléma mielőbbi javítása

Minél hamarabb vettük észre a hibát, annál nagyobb az esélye, hogy a betonjavítás könnyedén helyrehozza a károsodást. Ezért fontos, hogy amint érzékeltük a problémát, ne odázzuk sokáig a mixerbeton javítását.

 1. A mixerbeton szilárdsága

Bizonyos szilárdság alatt sajnos még a legjobb minőségű mixerbeton sem javítható, ha megsérült. Ez általánosságban azt jelenti, hogy a javítandó mixerbetonnak legalább C16-os szilárdságúnak kell lennie. Olyan mixerbeton-szerkezetnél, amelyiket nem ér víz, és nincs terhelve sem, esetleg még C12-es szilárdság is beleférhet még a mixerbeton javíthatóságába.

 1. Nagyobb méretű mixerbeton-felületek sérülése

Mixerbetonból készült hosszabb járdák, nagyobb területű kocsibeállók esetén előfordulhat, hogy jobban járunk, ha felszedjük, és újat építünk helyette.

 1. Gyanúsan gyorsan tönkrement betonfelületek

Ha egy nem túl régen betonozott betonfelület rövid időn belül károsodik, valószínűleg eleve gyenge minőségű betonból készült. Ezért ezeket nem érdemes javítani, inkább ki kell cserélni jobb minőségű mixerbetonra.

Vagyis nem minden beton javítható, nemhogy könnyedén, hanem egyáltalán.

Betonfelületek a ház körül, melyeknél a betonjavítás elvégezhető

Ezek alapján tehát nézzük meg, hogy melyek azok a házunk környékén található betonfelületek, amelyeknél a betonjavítás könnyen kivitelezhető:

 • terasz-, erkélykorlátok, azok lenti, felfagyott felületei;
 • lépcső (élek, sarok, alsó részek), betonkorlát;
 • kerítések lábazata;
 • bizonyos vasbeton tartószerkezetek;
 • stégek javítása.

Megfontolás tárgyává tehető továbbá, és bizonyos esetekben szóba jöhet a betonjavítás:

 • betonjárdák,
 • kocsifelhajtók betonfelületein.

Mixerbeton Budapest: minőségi, tartós mixerbeton, hogy a betonjavítás elkerülhető legyen.

Betonozás szakemberrel és mixerbetonnal, Betonjavítás könnyedén