Oldal kiválasztása

Betonacélháló: mixerbetonnal az igazán nyerő kombináció!

Hogyan készül a vasbeton, és miért jó a betonacélháló a mixerbetonban

A könnyűszerkezetes házépítési megoldásokat leszámítva tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy a beton, mixerbeton minden egyéb építkezés tartós szerkezeteinek egyik legalapvetőbb alapanyaga.

Ha még ennél is stabilabb szerkezetet szeretnénk, azt már csak egyféle módon lehet elérni: vasalással kell megerősíteni a betont. Ezt vasalással megerősített betonszerkezetet nevezik vasbetonnak.

…De vajon mi köze a vasbeton szerkezetnek a betonacélhálóhoz? Megtudhatja, ha tovább olvas.

Betonacélhálók – betonvasból és mixerbetonból

A válasz tulajdonképpen egyszerű. A vasbeton szerkezet általában áll egyszer a már eleve jó adottságokból álló mixerbetonból, illetve egy acélhálóból.

Fontos még tudni, hogy ez az acélháló mindig a friss, még képlékeny állapotban levő mixerbetonba kerül. Ennek köszönhető, hogy a betonacélháló jelenléte a vasbeton szerkezet esetében alapvetően nem is látszik a már megszilárdult betonban. Mégis, így láthatatlanul is óriási szerepe van abban, hogy a mixerbeton eleve nagy stabilitása megsokszorozódjon.

A betonacélháló és a mixerbeton ugyanis egymást egészíti ki: a mixerbeton felerősíti az acél alapanyag teherbírását, és fordítva. Ahol a mixerbetonnak segítségre van szüksége (húzó- és nyírófeszültség teherbírása), azt biztosítja a beleépített betonacélháló.

Hogyan néz ki a mixerbetonba rejtett betonacélháló?

Nem túl meglepő módon a betonacél hálói hosszú acélszálakból áll, melyeket négyzetrácsosan hegesztenek össze. A betonacélhálót főleg nagyobb kiterjedésű betonszerkezetekbe helyezik: például aljzatbeton megerősítésére használják előszeretettel.

Ezek a betonacélhálók számosféle vastagságban és méretben elérhetőek, attól függően, hogy pontosan mi a felhasználás célja.

A betonacélhálózat kialakítása a mixerbetonban

Hiába nem lehet szabad szemmel felismerni a betonacélhálót a mixerbetonban. Ez még nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelni a kialakítására – legalábbis, ha valóban stabil, tartós vasbeton szerkezetet szeretnénk. Ellenkező esetben nemhogy nem használ a betonacélháló, hanem akár kellemetlenségeket is okozhat. Többek között:

  • ha túl mélyre kerül a betonacélháló a mixerbetonba, az olyan, mintha nem is tettünk volna bele betonacélhálót;
  • ellenben ha túl közel kerül a mixerbeton felszínéhez, akkor meggyengíti az egész szerkezetet. Ez pedig akár idő előtti törésekhez, repedésekhez vezethet.

Hogyan lehet biztosra menni, hogy a betonacélháló helyes kialakítású legyen?

Betonacélhálók mixerbetonnal és szakemberrel

A betonacélhálóból és mixerbetonból készült vasbeton szerkezet kialakítása éppen annyira szakértelmet igénylő feladat, mint egy építkezés bármilyen más fázisa.

Előre tervezetten és átgondoltan, az adott építési körülményekhez idomulva kell kialakítani a vasbeton szerkezetet: a betonacélháló elhelyezését a mixetbetonban. Természetesen utána lehet olvasni annak, hogyan kell helyesen kivitelezni – de előfordulhat, hogy már olvasásra is bonyolultnak fog tűnni.

A legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás: ha biztosra megyünk: bízzuk a kőműves szakemberre a betonacélháló összedolgozását a mixerbetonnal.

Betonacélhálók kiépítése szakemberrel, mixerbeton rendelés szakértőtől: keressen minket bizalommal!

Betonozás szakemberrel és mixerbetonnal Betonacélháló: mixerbetonnal az igazán nyerő kombináció!