Oldal kiválasztása

Betonacél vagy betonvas?

Mixerbetonnal kombinálva nincs nála stabilabb szerkezet

A beton már önmagában véve egy rendkívül masszív építési anyag, pláne, ha ez a beton mixerbeton. De van még valami, ami még a masszívnál is masszívabbá, stabilabbnál is stabilabbá teszi.

Méghozzá az, ha hozzáadunk egy másik, stabilitást adó, de önmagában kevésbé erős, másik alapanyagot. Ezáltal a két alapanyag esetleges gyengeségeit ellensúlyozzuk, és az egyik erőssége még stabilabbá varázsolja a másikat.

Már csak az a kérdés, hogy vajon mi lehet ez az anyag, amit mixerbetonukhoz hozzátéve a mixerbetonból szupermixerbeton válik. Már mondjuk is: ez a betonacél vagy betonvas, más néven. És a mixerbeton plusz betonvas kombinációját, vagyis a mixerbeton vasalásával készült anyagot nevezzük röviden vasbetonnak.

Betonacél vagy betonvas

Nem mindegy, hogy hogyan kerül a betonacél a mixerbetonba

…Vagyis máshogy kifejezve, nem mindegy, hogyan készül a vasbeton a betonvas-betonacél és a mixerbeton ötvözéséből.

Ahhoz ugyanis, hogy az kellően megállja a helyét, rendeltetésszerűen teljesítse, amit elvárnak tőle, kellő szakértelemmel kell kombináljuk a mixerbetonnal.

Nem mindegy többek között például, hogy:

 • mikor kerül bele a mixerbetonba;
 • milyen formában kerül bele a mixerbetonba;
 • milyen típusú kerül bele a mixerbetonba.
Betonozás vasalás, Betonacél vagy betonvas

Betonozás vasalás

Hogyan kerül bele a mixerbetonba?

Ha végigmegyünk a fenti felsoroláson, és megmondjuk, mit-hogyan, akkor ki fog derülni, hogyan kerül bele a betonacél vagy vas mixerbetonba. Azaz hogyan készül az igazán stabil vasbeton.

 1. A betonacél a még friss, még nem kiterített mixerbetonba kerül bele, vagyis a beton bedolgozásának megkezdése előtt.
 1. A betonvas kapható külön szálas vagy rácsos formában is, többféle vastagságban. Kisebb betonozási munkák esetén már a 6-8 milliméteres is megfelelhet, de nagy teherbírású vasbeton szerkezeteknél 18-20 milliméter átmérő kellhet.

Végül pedig nézzük meg egy kicsit részletesebben ezek fajtáit.

A betonacél-betonvas fajtái

A betonacél/betonvas fajtáit különböző tulajdonságai alapján lehet meghatározni:

 • a kialakítása: szálas/rácsos;
 • a hosszúsága: pl. 6 vagy 12 méteres;
 • a vastagsága/átmérője: 6-20 mm;
 • a kialakítása.

A betonacél-betonvas kialakítása szerint lehet:

 • sima, azaz körkeresztmetszetű;
 • csavarható, bordázott;
 • csavarbordázott.
 • nyílbordázott.

Magyarországon a sima keresztmetszetű betonacél-betonvast nemigen alkalmazzák, mivel az nem tapad hozzá kellően a mixerbetonhoz. Ezért jellemzően inkább csak a valamilyen módon csavart/bordázott betonacél-betonvasfajták használata a megszokott.

Válassza ön is az adott munkára leginkább megfelelő betonacélt, azaz betonvasat – vagy bízza ennek eldöntését is inkább szakemberre.

Találja meg a vasbeton szerkezethez való, legjobb minőségű mixerbetont! Mixerbeton Budapest, a tartós vasbeton szerkezet alapja, hogy az ön háza is a legstabilabb alapokon nyugodjon.