Oldal kiválasztása

Medence betonozása mixerbetonnal

Sokan szeretnének medencét kertes házukba vagy nyaralójukba. De nem mindenki van tisztában vele, hogy egy igazán jó, sokáig tartó medence létesítése nem annyira könnyű, mint gondolnánk. Még akkor sem, ha csak egy egyszerű, műanyagból készült medencét szeretnénk a talajba süllyeszteni.

Ahhoz ugyanis, hogy a medencéből ne folyjon el a víz, úgy kell a medencét kialakítani, hogy vízzáró legyen. Ennek a legbiztosabb módja, ha a medencének van egy szakszerűen megépített betonalapja, méghozzá mixerbetonból, valamint rendelkezik vízzáró betonból készült szigetelőréteggel. Amit ugyancsak mixerbetonból érdemes építeni..

Miért lényeges, hogy a medence betonozása mixerbetonnal történjen?

A mixerbeton, tudjuk jól, hogy a lehető legjobb minőségű betonalapanyag, ezért szinte mindenfajta betont igénylő építési munkához ez a legmegfelelőbb.

De miért fontos, hogy a medence betonozása mixerbetonból készüljön? Azért, mert egy talajba helyezett medence komoly súllyal rendelkezik – pláne, ha tele van vízzel. Így annak a felületnek, ami képes ezt megtartani, igencsak masszívnak, teherbírónak kell lennie.

Erre alkalmas a mixerbeton, de nem is akármelyik fajtája.

Milyenfajta betonból készüljön a medence betonozása mixerbetonnal? A legtöbb süllyesztett medencetípushoz általánosságban a következő típusú mixerbetont ajánlják, legalább 12-15 centiméter vastagságban:

  • enyhén nedves, azaz kissé képlékeny;
  • legalább 12-es szilárdsági mutatójú.

Érdekesség:

Azt gondolhatnánk, azért fontos a medence betonozása mixerbetonnal, és azért kell teherbírónak lennie, hogy elbírja a benne levő vízmennyiség súlyát. Pedig valójában a mixerbetonból készült alaptest-betonszerkezetre nem a víz súlya, hanem a talaj általi terhelés okoz nagyobb erőhatást.

Medence mixerbetonnal, de hogyan válhat medencénk vízzáróvá?

A medence lényege, hogy egy zárt területen legyen egy nagyobb vízmennyiség. Méghozzá lehetőleg úgy, hogy ez a vízmennyiség nagyrészt állandó maradjon.

Hogyan tud állandó maradni a vízmennyiség? Lehetőleg úgy, hogy a víz a medencéből akaratunk ellenére ne folyjon ki, illetve ne kerüljön bele szabályozatlanul víz kívülről sem.

Felmerülhet a kérdés: hogyan tudna a medencébe víz jutni úgy, hogy nem mi töltjük bele? A válasz: a talajban található, úgynevezett talajvíz okozhat ilyen gondokat, ha nem jól történik a medence betonozása mixerbetonnal.

A hozzáértő szakemberek a medence körül kialakítanak egy vízzáró réteget. Ez kétféleképpen valósulhat meg:

  • medence betonozása, ami egyben vízzáró beton is;
  • medence mixerbetonnal, majd szigetelés vízzáró betonnal.

Amennyiben a medence betonozása mixerbetonnal történik, ami egyben vízzáró beton, ezekre kell figyelni:

  • a vízzáró beton legalább 20 cm vastag legyen;
  • ügyelni kell arra, hogy a mixerbeton repedésmentes maradjon.

Medence betonozás: mire érdemes még figyelni?

Néhány jótanács, mire figyeljünk még, amikor a medence betonozása mixerbetonnal történik:

  • a mixerbetonaljzatnak teljesen simának és vízszintesnek kell lennie
  • a mixerbeton bedolgozásakor ügyeljünk az alapos tömörítésre.

Medence betonozása mixerbetonnal