Oldal kiválasztása

Beton adalék anyagok

Akik rendszeres látogatói oldalunknak, és sok cikkünket voltak kedvesek elolvasni, valószínűleg már kívülről fújják a beton összetételének legfontosabb részeit. Enélkül a három alkotóanyag nélkül nem létezik beton: cement, sóder, víz. Ám a gyakorlatban ennél többféle anyag is megtalálható benne, melyek segítségével még jobb betont lehet készíteni. Ezeket gyűjtőnéven úgy hívják: beton adalék anyagok – bár a hivatalos szakzsargon szerint a beton egyik fő alkotóeleme is adalékanyagnak számít. De erről majd kicsit később ejtünk szót.

Most az adalékanyagokat mutatjuk be egy kicsit részletesebben.

Beton adalék anyagok – miért érdemes adalékanyagokat használni?

A betonhoz azért szoktak adalékanyagokat hozzákeverni, mert a segítségükkel meg lehet változtatni a – még friss vagy – megszilárdult beton egyes tulajdonságait. Ezt vagy fizikai, vagy kémia kölcsönhatásokkal tudják elérni.

Fontos tudni, hogy adalékanyagokat csak kis arányban lehet a készülő betonhoz adni. Ez nem lehet több mint a betonba kerülő cement mennyiségének 5%-a.

Az adalékanyagokat a beton készítése során teszik bele, méghozzá úgy, hogy a keverés során fokozatosan adagolják bele a szükséges mennyiséget.

Egy sima házépítésnél egyébként nem jellemző, hogy olyan betont használjanak, amiben adalékanyag is van.

Beton adalék anyagok, Beton - Dimenzió

Beton adalék anyagok – az adalékanyagok legjellemzőbb alkalmazott fajtái

A beton adalékanyagoknak számos fajtája van, ezeket az alapján csoportosítják, hogy milyen tulajdonságát változatják meg az eredeti betonkeveréknek.

Kezdjük az elejénél is korábban: a nulladik fajtánál. Ez pedig nem más, mint a sóder (vagyis különböző szemcseméretű homok és kavics keveréke), a beton egyik alap-alkotóeleme. A profi szakemberek ugyanis ezt is adalékanyagnak hívják, pedig ennek hiányában nem lehet megfelelő betont gyártani.

Az egyéb adalékanyagokat általában az előre, betonüzemben gyártott betonokhoz szokták alkalmazni. Ezek közül az első kettő a legjelentősebb, a többi inkább csak kiegészítő jellegű.

  1. Fagyásgátló adalékszerek

Fagyásgátló adalékszeres betont általában akkor használnak, ha az építkezés során hideg, sőt fagy várható. Ez ugyanis megakadályozza a kötésben levő betont az elfagyástól – de csak maximum -5°C-ig hatásos.

Ez egyébként azon ritka adalékanyagok közé tartozik, amelyet sima házépítés során is szoktak néha igénybe venni. Természetesen abban az esetben, ha az imént említett időjárási körülmények fennállnak.

  1. Kötéskésleltető adalékszerek

Ennek is benne van a nevében a funkciója: azért teszik bele a betonba, hogy késleltessék a cement idő előtti megkötését.

Ezen kívül az egyéb ismertebb betonba való adalékszerek:

  1. Habképző adalékszerek hőszigetelő, könnyű súlyú betonhoz
  2. Tömítő adalékszer vízálló betonhoz
  3. Képlékenyítő adalékszer folyékony betonhoz
  4. Kötésgyorsító adalékszer födémbetonokhoz
  5. Légbuborék-képző adalékszer fagy- és sóálló betonhoz

Rendeljen a  Beton – Dimenzió Kft -től előre gyártott betont, és biztos lehet benne: olyan betonhoz fog jutni, ami kifejezetten az Ön igényeihez lett szabva! Ráadásul a szállításban is segítünk. Hívjon minket most!