Oldal kiválasztása

Ha betonról esik szó, előbb utóbb mindenképpen megemlítésre kerül a „mixer” szó is. Mixerbeton, betonmixer, mixer autó és még sorolhatnám. De miért fontos a „mixelés”, azaz a keverés a beton esetében? És mi a különbség a mixerautó és a betonmixer között? Továbbá hogy kerülhet a képbe a mixerbeton? Igyekszünk minden kérdésre válasszal szolgálni.

Mixer autó, betonmixer – és ami belekerül

Azt már most elárulhatjuk, hogy – bár valójában övezi némi félreértés a két kifejezést – a mixerautó és a betonmixer ugyanazt takarja.

Az sem véletlen, hogy miért szerepel mindkét szóban a „mixer” elő- vagy utótag. Hiszen ezen eszközök fontos tulajdonsága, hogy a bennük levő anyagot keverik. És ez az anyag, amit kevernek, nem más, mint a mixerbeton. Vagy más néven transzportbeton. Ezek a megnevezések pedig a gyárból rendelt, üzemileg előállított és kikevert betont takarják. Ezt pedig tehát az előállítási helyéről el kell tudni juttatni valahogyan a rendeltetési helyére.

És itt kerül a képbe a mixerautó, avagy a betonmixer.

Mixer autó, betonmixer - Beton - Dimenzió Kft

Mixer autó, betonmixer – Beton – Dimenzió Kft

Mixerautó, betonmixer – a megoldás a mixerbeton helyszínre juttatására

A mixerautó vagy más néven betonmixer azt a szállítóeszközt jelenti, ami:

  • az üzemileg kikevert betont elszállítja a gyárból az építési helyszínre,
  • és rendelkezik egy olyan tartállyal, amelyben a beton eredeti állaga megmarad addig, amíg felhasználásra nem kerül.

Ez utóbbi rendkívül fontos, ugyanis ahhoz, hogy a megfelelő formába tudjuk alakítani a betont, meg kell maradnia a képlékenységének. Persze ezt úgy is meg lehetne oldani, hogy a még teljesen meg nem kötött betont a helyszínen felvizezzük. Ez azonban nagymértékben csökkentené az előre gyártott beton minőségét – így pedig éppen az egyik legfontosabb előnye veszne el a mixerbetonnak.

Ahhoz tehát, hogy az előre megrendelt betonanyagunk eljuthasson az építkezésünkre, érdemes betonmixert bérelnünk az odaszállításhoz. Szerencsére a legtöbb betongyártással és/vagy betonforgalmazással foglalkozó cég rendelkezik megfelelő gépjárműparkkal. Így hát valószínűleg ott, ahol az anyagot rendeltük, fognak tudni segíteni ebben.

Betonmixer – Mixerautó, mi okozza a félreértést?

A korábban említett félreértés amiatt van, hogy a betonmixer nem biztos, hogy mindenki számára ugyanazt jelenti.

A betont ugyanis ki lehet keverni a helyszínen, házilag is, a megadott összetevőkből. Ebben segíthet a kézi betonkeverő gép – amit röviden lehet nevezni betonmixernek is.

A félreértés abból adódik, hogy a mixerautót másképpen betonmixer-gépkocsinak, betonszállító mixernek is nevezik. De mivel ezek eléggé körülményes, hosszú megnevezések, röviden inkább csak a betonmixert használják a mixerautóra is.

Mixerbeton, mixer autó, betonmixer: minden egy helyen: betonozz.hu.