Oldal kiválasztása

Mixerbeton kötési idő

Nem mindegy, milyen időben betonozunk

Manapság mindenki tudja, hogy mennyi a mixerbeton kötési ideje. Legalábbis azt hiszi, hogy tudja. A kérdésre, hogy mennyi a mixerbeton kötési ideje, bárki rávágná: 28 nap. De vajon jól tudja-e mindenki? Tényleg 28 nap a mixerbeton kötési ideje?

Igazából a helyes válasz arra, hogy mennyi a mixerbeton kötési ideje, az lenne, hogy: attól függ. De vajon mitől függ a mixerbeton kötési ideje?

Mit jelent valójában a mixerbeton kötési idő?

Amikor arról van szó, hogy mennyi a mixerbeton kötési ideje, akkor tulajdonképpen a beton egyik alkotóelemének kötési idejéről beszélünk. Ez pedig nem más, mint a cement, a mixerbeton egyik alapanyaga, egész pontosan az, ami összeragasztja a többi alapanyagot. A cement segítségével áll össze a sóder és a homok egyetlen, nagy szilárdságú anyaggá, amit úgy nevezünk: beton.

A cement tehát úgymond a mixerbeton”ragasztója”. Az a feladata, hogy a nagyméretű sóderszemcséket és a köztük levő hézagokat kitöltő kis homokszemcséket egyetlen nagy, szilárd tömbbé ragassza. Ez az „összeragasztás” bizonyos kémiai-fizikai reakciók hatására következik be – amit hétköznapi néven kötésnek nevezünk. Valójában tehát, amikor mixerbeton kötési időről beszélünk, akkor a benne található cement kötési idejéről van szó.

Mixerbeton kötési idő

Mixerbeton kötési idő, nem mindegy, milyen időben betonozunk

Mennyi ideig tart a mixerbeton kötési idő?

A furcsa, nagyon meglepő válasz arra, hogy mennyi ideig tart a mixerbeton kötési ideje, az hogy: tulajdonképpen örökké.

Ez vajon azt jelenti, hogy akkor soha nem lehet megbízni a betonban, mert soha nem kötött meg teljesen? Azért nem eszik olyan forrón a kását: a kötési folyamat ugyanis nem teljesen egyezik meg a mixerbeton szilárdulási folyamatával. Tehát ideális körülmények között és bizonyos tényezők figyelembevételével ki lehet jelenteni, hogy mixerbeton kötési ideje mintegy 28 nap. Ezt követően pedig a mixerbeton már tökéletesen el tudja látni a feladatát, és nyugodtan terhelhetjük a felületét.

Mitől függ , hogy mennyi ideig tart a mixerbeton kötési idő?

A mixerbeton kötési idejét több tényező is befolyásolhatja. Melyek lehetnek ezek?

A legfontosabbak:

  1. Hőmérséklet, időjárás

A túl hideg és a nagyon meleg is befolyásolja a mixerbeton kötési idejét. Hidegben (+5°C alatt) a kötési idő lassulhat, míg túl melegben felgyorsul a kötési folyamat. Az esős idő sem előnyös, mert kimossa a cementet a mixerbetonból.

  1. A mixerbeton alapanyaga

A cement fajtája meghatározza, hogy mennyi ideig tart a kötési idő.

De a mixerbeton kötési ideje sok mástól is függ, mint például a cement tartási körülményei stb.

A legbiztosabb tehát, ha szakértőre bízzuk a betonozást. Jó mixerbeton és hozzáértő betonozás – és nemcsak az eredmény lesz tökéletes, de a mixerbeton kötési idejét sem nekünk kell kitalálni.