Oldal kiválasztása

Aljzatolás mixerbetonnal

+1 tipp az aljzatozás és burkolás sorrendjére

Az aljzatolás azon építkezési folyamatok egyike, amelyikbe viszonylag ritkán fog hozzá valaki házilag, kellő szakértelem nélkül. Arra is jó az esély, hogy az aljzatbetonozás, vagyis aljzatolás aljzatbetonja – mixerbeton lesz.

És ez nem is véletlen, sőt, nagyon helyes, ha a munkafolyamatot inkább profikra bízzuk! Függetlenül ugyanis attól, hogy új ház építéséről van szó vagy meglévő felújításáról – a stabil aljzat mixerbetonból elengedhetetlen. Hogy ennek mi az oka, annak megválaszolásához mindenekelőtt érdemes tisztázni néhány, az aljzatolással kapcsolatos alapfogalmat.

Aljzatolás mixerbetonnal

Az aljzatbetonozás legfontosabb alapfogalmai

Nézzük most meg ezeket az alapvető aljzatolási szakszavakat, és azok jelentését.

  1. Aljzatbeton

Az aljzatbeton egy olyan, egybefüggő, sík betonfelület, ami közvetlenül a padlóburkolat alatt található. Ez az aljzatbeton több fontos funkciót tölt be egy épület szerkezetében. Ezért az aljzatoláshoz használt beton minősége, de még az aljzatebeton ideális vastagsága és rétegrendje is pontosan meg van határozva.

Ezek alapján az ideális aljzatbeton:

  1. Aljzatolás, aljzatbetonozás

Az aljzatbetonozás vagy röviden aljzatolás a fentebb említett aljzatbeton elkészítésére irányuló munkafolyamat.

  1. Aljzatbeton simítás

Simítási munkálat az építkezés során többször előfordulhat. Jelenleg azonban minket az érdekel, hogy konkrétan az aljzatbetonozás során mit jelent a simítás.

Aljzatoláskor a simítás az a folyamat, amikor az elkészült aljzatbetont olyan tökéletesen simává/sík felületűvé tesszük, hogy a hideg/melegburkolat közvetlenül rákerülhessen.

Aljzatolás mixerbetonnal

Miért fontos az, hogy az aljzatolás és az aljzatbeton jó legyen?

Ahogyan tehát a fenti meghatározásokból is kitűnhet, az aljzatbetonra közvetlenül kerül fel a járófelület. Vagyis az a réteg, amin a házunk használata (benne lakás: rajta járás, bútorok tologatása stb.) során folyamatosan használunk. Ergo, a padlónak/egyébfajta járófelületünknek bírnia kell azt a strapát, amit a folyamatos használat okoz.

Márpedig ha az aljzatolás nem tökéletesen van elkészítve/simítva, bármiféle pontatlanság azonnal látható/érezhető lesz a járófelületen. Ami megnyilvánulhat egyenetlen felszínen, repedt járólapokban, szétnyílt parkettafúgákban – és még sorolhatnánk…

Arról nem is beszélve, hogy az aljzatbetonnak még teherelosztó, illetve védő szerepe (alatta levő szigetelést, esetleg padlófűtés csőrendszerét…) is van.

Mindezek után talán már kitűnhet, hogy miért fontos az aljzatolás jó és pontos elkészítése, jó minőségű, tartós mixerbetonból.

És végül egy tipp az aljzatolás munkafolyamatának időzítése kapcsán.

Aljzatolás mixerbetonnal

Tipp: aljzatolás vagy vakolás legyen-e előbb?

Korábban az épülő falakat előbb vakolták, mint hogy az aljzat betonozását elvégezték volna. Az idők azonban változnak, és az új anyagok (mixerbeton) és modern technológiák miatt a következő sorrend javasolt:

  1. a falakba végzett alapszerelések
  2. falvakolás
  3. aljzat alatti csövek lefektetése
  4. aljzatolás

Betonozást szakemberrel, mixerbetont a betonozás szakértőjétől! Várjuk megkeresését!